Αυστραλία: Εν αναμονή του «πιο ισχυρού κυκλώνα» το Κουίνσλαντ

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 12:32

Ο πιο ισχυρός κυκλώνας που έπληξε ποτέ την πολιτεία του Κουίνσλαντ αναμένεται να είναι ο Γιασί, ο οποίος πλησιάζει στις ακτές της βόρειοανατολικής Αυστραλίας αναβαθμισμένος στην κατηγορία μέγιστης ισχύος 5.

A- A A+

Ο πιο ισχυρός κυκλώνας που έπληξε ποτέ την πολιτεία του Κουίνσλαντ αναμένεται να είναι ο Γιασί, ο οποίος πλησιάζει στις ακτές της βόρειοανατολικής Αυστραλίας αναβαθμισμένος στην κατηγορία μέγιστης ισχύος 5.

Ο Γιασί απέχει περίπου 404 μίλια από τις ακτές της χώρας και αναμένεται να φτάσει στην ακτή του Κουίνσλαντ γύρω στις 10 το βράδυ τοπική ώρα (1200 GMT).

Ο κυκλώνας, το μάτι του οποίου εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 35 χλμ., αναμένεται να πλήξει την πυκνοκατοικημένη παράκτια ζώνη μεταξύ των πόλεων Κερνς και Κάρντγουελ, με σχεδόν 130.000 κατοίκους η καθεμιά.

Θα συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 280 χλμ. την ώρα και οι σφοδρές βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες στις τουριστικές πόλεις που βρίσκονται στην ακτή.

Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το συντομότερο τις εστίες τους.

«Δεν μπορώ να το πω πιο επιτακτικά. Πρέπει να βιαστείτε. Μην προσπαθήσετε να ετοιμάσετε αποσκευές. Πηγαίνετε να προφυλαχτείτε», είπε η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Αννα Μπλάι.

«Δεν πίστευα ότι μια περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη θα γνώριζε έναν κυκλώνα με τόσο μεγάλη ένταση».

Στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την έλευση του κυκλώνα, χιλιάδες παραθεριστές και κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους ενώ οι ασθενείς από τα δύο νοσοκομεία του Κερνς απομακρύνθηκαν με στρατιωτικό αεροπλάνο προς νοσηλευτικά ιδρύματα στο Μπρισμπέιν, νοτιότερα.

Η κίνηση θα διακοπεί σήμερα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια του Κερνς και των γειτονικών πόλεων.

Ουρές σχηματίστηκαν στα πρατήρια βενζίνης και στα ταμεία των σούπερ-μάρκετ των πόλεων Κερνς και Τάουνσλιβ, ώστε ο κόσμος να προμηθευτεί αγαθά πριν κλείσουν τα καταστήματα.

Οι δρόμοι του Κερνς, συνήθως γεμάτοι από τουρίστες που επισκέπτονται το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα, έχουν ερημώσει. Τα επτά καταφύγια για την υποδοχή όσων εγκαταλείπουν τις εστίες τους είναι πλήρη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή