Αίγυπτος: Οι αλλαγές αρχίζουν στους δρόμους... με τον καθαρισμό τους

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 13:28
UPD:14:58

A- A A+

Οι εικόνες εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους του Καΐρου να ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου τους κάνουν το γύρο του κόσμου εδώ και πάνω από μια εβδομάδα. Υπάρχουν όμως και άλλες εικόνες, που δεδομένης της σπουδαιότητας των τεκταινομένων, δεν τυγχάνουν της ίδιας προσοχής.

Λίγα μέτρα μακριά από τα πλακάτ και τα συνθήματα, μερικές δεκάδες Αιγυπτίων έχουν πάρει στα χέρια τους την κατάσταση ή, για την ακρίβεια, τις... σκούπες, σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν ό,τι άφησε πίσω της μια εβδομάδα διαδηλώσεων στην πλατεία-σύμβολο του Καΐρου, τη διάσημη πλατεία Ταχρίρ. Γνωρίζουν ότι τους βλέπει ολόκληρος ο κόσμος και θέλουν η χώρα τους να... φοράει τα καλά της περιμένοντας τη μετα-Μουμπάρακ εποχή.

«Καθαρίζουμε τη χώρα μας την Αίγυπτο γιατί αποτελεί δική μας περιουσία και κανενός άλλου», λέει ο Γιάσερ ελ-Σάιντ, κρατώντας μια μεγάλη σκούπα. Αποστολή του: να γεμίσει τεράστιους κουβάδες με το νερό που άφησαν πίσω τους οι αντλίες της αστυνομίας και το οποίο έχει εν τω μεταξύ μετατρέψει τμήμα της πλατείας σε έλος.

«Κρατήστε την Αίγυπτο καθαρή», γράφει ένα κομμάτι χαρτί που έχει καρφιτσώσει στην μπλούζα του ένας διαδηλωτής-εθελοντής. Με μια τεράστια σακούλα ανά χείρας, μαζεύει ένα ένα τα σκουπίδια: από πλαστικά ποτήρια και περιτυλίγματα μέχρι ταλαιπωρημένα πλακάτ με αντικυβερνητικά συνθήματα.

«Αυτό το αίσθημα υπερηφάνειας που μας κατακλύζει είναι μεταδοτικό», λέει ο νεαρός Μοχάμεντ Σουλεϊμάν. «Μας γεμίζει θετική ενέργεια, μας κάνει να αισθανόμαστε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας να σταθεί στα πόδια της».

Αυτό το πνεύμα εθελοντισμού και προσφοράς δεν περιορίζεται στους δρόμους του Καΐρου. Κατά τις συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών, τραυματίστηκαν περισσότεροι από 1000 άνθρωποι. Οι συμπατριώτες τους εξακολουθούν να συρρέουν στα νοσοκομεία με σκοπό να δώσουν αίμα. «Αυτό το αίμα είναι για τη χώρα μας», λέει ένας από τους περίπου χίλιους Αιγυπτίους που μέσα σε μόλις έξι ώρες έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες, προσφέροντας αίμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Καΐρου, το μεγαλύτερο της πρωτεύουσας.

Οι Αιγύπτιοι αξιώνουν αλλαγή: καθεστώτος, συνθηκών ζωής. Και όπως όλα δείχνουν, έχουν κατανοήσει ότι αυτή θα προέλθει από τους ίδιους και απ' ό,τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας: βροντερά συνθήματα, αίμα για τους τραυματίες, ακόμη και μια ανάσα καθαριότητας σε μια μεγαλούπολη που ακόμη και τώρα θέλει να δείξει στον κόσμο τον καλύτερό της εαυτό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή