Ανεκτίμητες συλλογές αρχαιοτήτων στο αιγυπτιακό μουσείο

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 20:53
A- A A+

Ανεκτίμητες συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων φιλοξενεί το αιγυπτιακό μουσείο του Καΐρου, στην αυλή του οποίου εξερράγησαν δύο βόμβες μολότοφ ενώ συγκρούονταν υποστηρικτές και αντίπαλοι του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1858, αλλά στεγαζόταν σε άλλο κτήριο, από τον Γάλλο αρχαιολόγο Ογκίστ Μαριέτ, ιδρυτή της Υπηρεσίας αιγυπτιακών αρχαιοτήτων. Φιλοξενεί περίπου 150.000 αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων ο θησαυρός του Τουταγχαμών.

Το σημερινό κτήιο, ένα μεγάλο οικοδόμημα από πέτρα βαμμένη ροζ πολύ κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο των διαδηλώσεων εδώ και εννέα ημέρες, χτίστηκε το 1902 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Μαρσέλ Ντουρνιόν.

Φιλοξενεί περίπου 100.000 έργα και αντικείμενα τέχνης που εκτίθενται σε περίπου εκατό αίθουσες. Το κόσμημα του μουσείου είναι ο θησαυρός του νεαρού Φαραώ Τουταγχαμών, ένας από τους λίγους φαραωνικούς τάφους που γλίτωσε από τους πλιατσικολόγους και ανακαλύφθηκε ανέπαφος το Νοέμβριο του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

Άλλα αριστουργήματα είναι οι κεφαλές της Νεφερτίτης και τα αγάλματα του Φαραώ Ακενατόν.

Μεγάλο μέρος των εκθεμάτων του μουσείου θα μεταφερθεί τα επόμενα χρόνια, σε ένα νέο υπερσύγχρονο μουσείο που θα ανοίξει κοντά τις πυραμίδες της Γκίζας, στα περίχωρα του Καΐρου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή