Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 21:20
UPD:21:52

Τη συνέχιση της κατάληψης στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας αποφάσισαν οι γιατροί που παραμένουν στο χώρο από την Τρίτη, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση.

A- A A+

Τη συνέχιση της κατάληψης στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας αποφάσισαν οι γιατροί που παραμένουν στο χώρο από την Τρίτη, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση.

Προηγήθηκε άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, κατά την οποία η αντιπροσωπεία τους ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία, προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση. Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αποσυρθεί, πρόσθεσε όμως ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο και κάλεσε τους εκπροσώπους των γιατρών σε κοινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη.

Οι γιατροί αρνήθηκαν την πρόσκληση και αύριο θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του κλάδου.

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση είναι ότι έκαναν λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό από την πλευρά του υπουργείου.

Παράλληλα με την κατάληψη, συνεχίζονται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις: Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη, ενώ με τετράωρη στάση συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Την ίδια ημέρα, ο ιατρικός σύλλογος Αθήνας καλεί τα μέλη του σε αποχή. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου με 24ωρη απεργία και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Πετράς, η λίστα αναμονής στο ΙΚΑ για μια εξέταση αίματος είναι από 45 ημέρες έως 2 μήνες. Οι κενές θέσεις αγγίζουν τις 1600, και με το νομοσχέδιο θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας του Ιδρύματος.

Την ίδια ώρα πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε μέτρα για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των κινητοποιήσεων των γιατρών του Ιδρύματος.

Ετσι, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ από τη Δευτέρα θα μπορούν να απευθύνονται στους 12.500 συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

Επίσης, θα μπορούν να προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει έως την εφαρμογή του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ), αρχές Ιουνίου, και θα θεσμοθετηθεί με προσθήκη στο Νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Γιώργος Κουτρουμάνης το ΙΚΑ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα ονόματα των συμβεβλημένων γιατρών που θα δεχτούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του. Όσο για την αμοιβή τους, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι θα εισηγηθεί να είναι 10 με 15 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή