Απεργιακό μπλόκο από γιατρούς - φαρμακοποιούς

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 16:09
UPD:18:29

Σε απεργία διαρκείας οι γιατροί του ΙΚΑ, 24ωρη απεργία αύριο και από το υγειονομικό προσωπικό του Ιδρύματος.

A- A A+

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας. Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, σε 24ωρη απεργία προχωρά αύριο Παρασκευή και το υγειονομικό προσωπικό του Ιδρύματος, έως και την Πέμπτη 10/2 απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, ενώ τριήμερη πανελλαδική απεργία, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο) ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

«Ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς»

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των ιατρικών συλλόγων, που δόθηκε στο αμφιθέατρο του υπό κατάληψη υπουργείου Υγείας, παρέστη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μίλησε για κοινό αγώνα γιατρών-φαρμακοποιών.

Στη συνέντευξη Τύπου οι γιατροί επανέλαβαν το αίτημά τους για απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργειόυ Υγείας και διάλογο από μηδενική βάση, και κατήγγειλαν τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο ότι «με προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του ΙΚΑ».

Εν τω μεταξύ, με κοινή απόφαση υπουργών Υγείας και Εργασίας, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, να απευθύνονται για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μέσω των γραφείων του ΙΚΑ, στους 12.500 γιατρούς του Ταμείου των Δημοσίων (ΟΠΑΔ) και στους 4.500 γιατρούς του Οργανισμού Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών, καθώς και στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το ΙΚΑ για τις επιπλέον υπηρεσίες που θα παρέχουν.

Ωστόσο, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις όσους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Υπέρ του ν/σ οι διευθυντές του ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, την αντιθεσή της στη στάση που τηρούν οι γιατροί εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ. Οι διευθυντές του ΕΣΥ χαρακτηρίζουν "θέατρο του παραλόγου" τα γεγονότα στο υπουργείο Υγείας τα τελευταία 24ωρα και προσθέτουν ότι «για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια γίνεται μια προσπάθεια στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Είναι γνωστό», σημειώνεται στην επιστολή, «ότι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία δαπανούν πάνω από 10 δισ. ευρώ για μη ελεγχόμενες και μη αξιολογούμενες υπηρεσίες και οι πολίτες - ασφαλισμένοι δεν εξασφαλίζουν τις αναγκαίες γι' αυτούς υπηρεσίες. Η αντίδραση των διάφορων συντεχνιών σε μια τέτοιας μορφής θεσμοθέτηση δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του συστήματος και συντηρεί ένα σύστημα καταδικασμένο στην ανεπάρκειά του».

Κλειστά και πάλι τα φαρμακεία

Στο απεργιακό μέτωπο επανέρχονται από αύριο και οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, με ορατό το ενδεχόμενο ακόμα και για «λουκέτο» διαρκείας.

Τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή και τη Δευτέρα στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην Αθήνα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή