Επιφυλάξεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα κλειστά επαγγέλματα

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 19:06
A- A A+

Εν μέσω επιφυλάξεων και ενστάσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά και επικρίσεων από την αντιπολίτευση, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν αποσαφηνίσεις και δικαιότερες ρυθμίσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε λόγο για δύο απόψεις που εκφράστηκαν: Η μία, όπως είπε, που είναι «η βαθιά συντηρητική και θέλει να μείνουν τα πράγματα ανέπαφα τελείως» και η άλλη που υποστηρίζει ότι «ναι να γίνουν οι αλλαγές μέσα από διάλογο, να μελετηθούν».

«Και οι δύο απόψεις στην ουσία έχουν μια κοινή θέση. Να μετατεθούν στο μέλλον οι οποιεσδήποτε αλλαγές. Να τις παραπέμψουμε στις καλλένδες», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης.

Απευθυνόμενος σε αυτούς που, όπως είπε, υποστηρίζουν την δεύτερη άποψη ανέφερε: «Αν ενδιαφέρονται πράγματι, πρέπει να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια απέναντι στους Έλληνες και να τους πούνε τι ακριβώς προτείνουν να αλλάξουμε. Για να δούμε αν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και αν πιστεύουν στην αναγκαιότητα των αλλαγών».

Σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Νάσος Αλευράς ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με γενναιότερους τρόπους», ενώ ο Κώστας Σπηλιόπουλος υποστήριξε ότι «οι νέοι επαγγελματίες θα πληρώσουν την απελευθέρωση».

«Το άνοιγμα πρέπει να είναι πιο καθαρό και δίκαιο, γιατί η διεθνής εμπειρία μάς λέει ότι αν αφήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά θα γυρίσουμε πίσω. Πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά να μπαίνουν και να βγαίνουν με ευκολία και με πολύ χαμηλό κόστος», υπογράμμισε η Έλενα Παναρίτη.

«Δεν μπορεί κάποιοι με την ψήφο μας να είναι προστατευόμενο είδος με εγγυημένο εισόδημα όταν για άλλους κόβουμε μισθούς και συντάξεις», σημείωσε ο Γιάννης Αμοιρίδης.

«Διατηρούμε προνόμοια σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα όπως στους φαρμακοποιούς και τους δικηγόρους», δήλωσε ο Σπυρόπανος Μαργέλης.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην δημιουργηθούν ολιγοπώλια. Αν δεν επιβάλουμε συγκεκριμένους περιορισμούς μπορεί να οδηγηθούμε σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις και να απορρυθμιστεί η αγορά», υπογράμμισε ο Κώστας Γείτονας.

Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης, υποστήριξε ότι «κάποια επαγγέλματα σκανδαλωδώς εξαιρούνται», ενώ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την ψήφιση του εδαφίου που δίνει την δυνατότητα ίδρυσης Ιατρικών Κέντρων με μετοχική πλειοψηφία η οποία δεν θα ανήκει σε γιατρούς.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς έκανε λόγο για «επικοινωνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης αλά καρτ», ενώ και την κατηγόρησε για σκόπιμη ασάφεια διατάξεων του νομοσχεδίου.

«Με πλήρη συνείδηση η κυβέρνηση προχωρά στη δήθεν ρύθμιση της αγοράς προκειμένου να βρει διέξοδο, μέσα από όλους αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους, στους επιχειρηματικούς ομίλους να βγάλουν περισσότερα λεφτά», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης.

Έντονα επικριτικός ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το σχέδιο νόμου παραπέμπει στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για αποσαφηνίσεις σε ορισμένα επαγγέλματα, εμφανίστηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Με τη σειρά του ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για προχειρότητα και αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή