Κόντρα στη Βουλή για την κατάληψη της Νομικής

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 12:12
UPD:16:50
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γνώριζε τους σχεδιασμούς για μεταφορά των μεταναστών στην Αθήνα και τη Νομική, αλλά δεν έκανε τίποτα προκειμένου να τους σταματήσει στην Κρήτη, ή στο λιμάνι του Πειραιά, παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ και αρμόδιος τομεάρχης Θ. Νάκος, κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησής του στη Βουλή.

«Γιατί δεν σταματήσατε την κατάληψη της Νομικής, όπως προσπαθήσατε να κάνετε με το υπουργείο Υγείας προχθές; Γιατί δεν εφαρμόσατε το νόμο για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών; Ο εισαγγελέας εφετών όμως, έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά μελών της επιτροπής αλληλεγγύης. Καταργείτε το νόμο που λέει πως ο λαθρομετανάστης υποχρεούται να εγκαταλείψει την Ελλάδα εντός 30 ημερών; Μήπως θεσμοθετείτε έτσι τους ημι-νόμιμους μετανάστες», ρώτησε ο κ. Νάκος τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

«Η ερώτησή σας βρίθει ανακριβειών και αναληθών παραδοχών», απάντησε ο κ. Χρήστος Παπουτσής. Όπως διευκρίνισε, «οι μετανάστες που κατέλαβαν τη Νομική, δεν ήταν λαθρομετανάστες. Ήταν μετανάστες που σήμερα είναι παράνομοι, γιατί δεν μπόρεσαν λόγω κρίσης να μαζέψουν τα απαιτούμενα 150 ένσημα, αλλά που τα προηγούμενα χρόνια ήσαν νόμιμοι και πλήρωναν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ».

«Δεν μπορούμε να συγχέουμε τους λαθρομετανάστες, με ανθρώπους που ζούσαν και εργάζονταν νόμιμα επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ενταγμένοι στις τοπικές αγορές εργασίας, και που σήμερα, για διαφόρους λόγους, δεν έχουν άδεια παραμονής. Όσοι έχουν άδεια εργασίας, έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά στο ΙΚΑ. Δεν τους ρίχνουμε στα κρατητήρια επειδή φέτος τους κτυπά η ανεργία και δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα 150 ένσημα το χρόνο - πόσο δε μάλλον, όταν η Πολιτεία βρίσκεται σε διάλογο για μείωση των απαιτουμένων ενσήμων, ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης της ΝΔ», επεσήμανε ο υπουργός και απευθυνόμενος στο βουλευτή της ΝΔ πρόσθεσε:

«Δεν το ξέρατε εσείς πως συνομιλούσατε μ’ αυτούς τους ανθρώπους; Και δεν ντρέπεστε να έρχεστε σήμερα να εγκαλείτε την κυβέρνηση»;

Όπως υποστήριξε ο κ. Παπουτσής, τους εν λόγω μετανάστες «τους ανέμενε η υφυπουργός Εργασίας και θα το θεωρούσα τουλάχιστον ανακόλουθο αν οι αστυνομικές αρχές τους παρεμπόδιζαν στο ταξίδι τους».

«Παρανόμησαν αυτοί ή δεν παρανόμησαν;» επανήλθε ο κ. Νάκος και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Αν δεν θέλετε να παρανομούν και να κυκλοφορούν ελεύθερα στη μαύρη εργασία, αλλάξτε το νόμο για τις άδειες εργασίας και διαμονής. Βάλτε μια τρίτη κατηγορία, πως όσοι δεν μπορούσαν να μαζέψουν τα 150 ένσημα, δεν πειράζει, ας δουλέψουν χωρίς καθόλου ένσημα».

«Όλες οι ιδέες που έχετε για την τροποποίηση του νόμου, είναι χρήσιμες - και έχετε τη δυνατότητα να τις εκφράσετε στον κ. Ραγκούση και την κ. Νταλάρα. Υπάρχει όμως, μια πραγματικότητα: Αντίστοιχες περιπτώσεις είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Τι θέλετε; Να μαζεύει η αστυνομία όλους αυτούς, επειδή δεν βρήκαν τα 150 ένσημα;» αναρωτήθηκε στην απάντησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΝΔ: Νέο προσκλητήριο στους επίδοξους λαθρομετανάστες

«Σήμερα, ο κ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεπέρασε τον εαυτό του. Πέρα από την προσφιλή του συνήθεια να επιρρίπτει ευθύνες σε όλους και ο ίδιος να μην αναλαμβάνει καμία, επανεφηύρε την έννοια της εφαρμογής του νόμου και θεσμοθέτησε προφορικά μία νέα κατηγορία μεταναστών, που δεν είναι νόμιμοι, αλλά ούτε και παράνομοι» σχολίασε με νεότερή του ανακοίνωση ο κ. Νάκος.

Η τοποθέτηση του κ. Παπουτσή, σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, ακύρωσε το άρθρο 73 του Νόμου 3386, που προβλέπει ότι κάθε υπήκοος τρίτης χώρας του οποίου δεν εγκρίθηκε η άδεια διαμονής, υποχρεούται να εγκαταλείψει εντός 30 ημερών την Ελλάδα.

Κατ’ επέκταση, τονίζει ο κ. Νάκος, στέλνει το μήνυμα, ότι όσοι έχουν αρκετό χρόνο στην Ελλάδα δεν χρειάζονται πλέον άδεια διαμονής, νομιμοποιώντας και τη μαύρη εργασία. Με αυτή τη συμπεριφορά ανοχής απέναντι στην παρανομία, σημειώνει, «στέλνουν και ένα νέο προσκλητήριο για τους επίδοξους λαθρομετανάστες, εκτός από το διαρκές μήνυμα που στέλνει ο τελευταίος αντισυνταγματικός μεταναστευτικός νόμος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή