«Όχι» Αλ. Τσίπρα στην πρόταση Μπακογιάννη για δημοσιονομικό συνταγματικό κανόνα

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 16:47
UPD:16:49

Τη διαφωνία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο με το σκεπτικό, όσο και με την ουσία της πρότασης της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη για καθιέρωση δημοσιονομικού συνταγματικού κανόνα εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας.

A- A A+

Τη διαφωνία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο με το σκεπτικό, όσο και με την ουσία της πρότασης της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη για καθιέρωση δημοσιονομικού συνταγματικού κανόνα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1930050 εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στην επιστολή της κ. Μπακογιάννη στους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «το χρέος και το έλλειμμα δεν είναι πάγιο χαρακτηριστικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Είναι πρόβλημα διεθνές και στην Ελλάδα παράγωγο των πολιτικών του δικομματικού πολιτικού συστήματος και της νεοφιλελεύθερης, άδικης και αντικοινωνικής πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας για θέσπιση στο Ελληνικό Σύνταγμα ενός δημοσιονομικού κανόνα, ταυτίζεται με τις επιδιώξεις των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Μόλις πρόσφατα δε, όπως αναφέρει, υιοθετήθηκε και από την κυβέρνηση της χώρας, επισημαίνοντας πως «η ίδια ακριβώς αντίληψη κυριαρχεί σε όλες τις προτάσεις της τρόικας και αποτυπώθηκε και σε πολλά κεφάλαια του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης».

Επί της ουσίας της πρότασης, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «το Σύνταγμα της χώρας δεν μπορεί να έχει άρθρα και ρυθμίσεις που να οδηγούν σε οικονομική και πολιτική επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού και σε ισόβια λιτότητα τον ελληνικό λαό. Η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού το μόνο που θα πετύχει -πέρα από την νομιμοποίηση του στον καταστατικό χάρτη της χώρας- είναι η διασφάλιση της κυριαρχίας των αγορών και των συμφερόντων των τραπεζών».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι «σε αυτή τη προοπτική η Αριστερά τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την Ευρώπη, δε πρόκειται να συναινέσει. Σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται άλλη πολιτική, που θα προστατεύει την εργασία, θα προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη».

Υπογραμμίζει μάλιστα πως «η χώρα χρειάζεται μία Συνταγματική Αναθεώρηση που θα επιβεβαιώνει και θα ενισχύει το δικαίωμα στην εργασία, την προσωπική ελευθερία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Τότε μόνο το Σύνταγμα της χώρας γίνεται υπέρτατος αρωγός και υπερασπιστής των συμφερόντων της χώρας και του λαού».

Καταλήγοντας επισημαίνιε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανακαταθέσει τις προτάσεις του για την συνταγματική υπεράσπιση, κατοχύρωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, όταν έρθει η ώρα, βάση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως ακριβώς το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας επιτάσσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή