Επισημάνσεις ΟΚΕ επί του ν/σ για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 18:47
A- A A+

Επισημάνσεις επί του σχεδίου νόμου για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μέσω του οποίου επιχειρείται μεταξύ άλλων, ο επιμερισμός των αεροδρομίων και η εκχώρηση συγκεκριμένων σε ιδιωτικές εταιρείες, διατύπωσε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Η ΟΚΕ υποστηρίζει ότι με τις ρυθμίσεις που υιοθετούνται υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μείωσης της συνολικής αξίας και των συνολικών κερδών των αεροδρομίων, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για το βάρος που μπορεί να επιφέρουν τα εναπομείναντα αεροδρόμια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών.

Παράλληλα, προτείνεται η εκχώρηση των αεροδρομίων να γίνει μέσω ενός συστήματος ομαδοποίησής τους, ώστε να μειωθούν οι συνολικές λειτουργικές τους δαπάνες. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνεται, η συμμετοχή τρίτων επενδυτών στην ανάπτυξη των αεροδρομίων αναμένεται να επιφέρει αύξηση των αεροδρομικών τελών για τις αεροπορικές εταιρίες.

Αγκάθι φαίνεται να αποτελεί ακόμη το γεγονός ότι πολλές υπηρεσίες είναι οργανωτικά τοποθετημένες σε λάθος διευθύνσεις. Παραβιάζονται έτσι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί αναφορικά με τον αναγκαίο σαφή διαχωρισμό των επί μέρους παρόχων της Αεροναυτιλίας.

Οσον αφορά τη δημιουργία συγκεκριμένων διευθύνσεων, που προτείνει το σχέδιο νόμου, η Ο.Κ.Ε. θεωρεί ότι ένα ν/σ δεν μπορεί να κατοχυρώνει νομικά το εσωτερικό Οργανόγραμμα ενός δημόσιου Οργανισμού, καθώς αυτό αποτελεί αντικείμενο του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, ο οποίος διαμορφώνεται από τον ίδιο τον Οργανισμό σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στα παρακάτω ζητήματα:

- Στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ισχυρού φορέα που θα αποφασίζει για την εκχώρηση των αεροδρομίων, την επίβλεψη της διαγωνιστικής διαδικασίας και τον έλεγχο της λειτουργίας των αναδόχων.

- Στην ανάγκη συνυπολογισμού του επιπέδου ανάπτυξης μίας περιοχής και δη του τουριστικού ή μη χαρακτήρα της στις νέες συμβάσεις για τη δημιουργία περιφερειακών αεροδρομίων και

- Στην ανάγκη ενσωμάτωσης των σχετικών με την αξιολόγηση των υπηρεσιών του φορέα της αεροναυτιλίας και τις αρμοδιότητες που εκχωρούνται στις Εθνικές Εποπτικές Αρχές νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή