Δωδέκατη ημέρα διαδηλώσεων κατά του Μουμπάρακ

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις
Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2011 10:27
UPD:17:23
REUTERS

A- A A+

Συνεχίζονται για δωδέκατη ημέρα οι διαδηλώσεις εναντίον του Αιγύπτιου προέδρου, με τους διαδηλωτές να παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Προς το παρόν ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις εντός και εκτός χώρας, οι οποίες εντείνονται.

Εν τω μεταξύ, 11 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη, οπότε και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του προέδρου Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου.

Ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, υπέκυψε στα τραύματά του, όπως δήλωσε η σύζυγός του στο Αλ Τζαζίρα την Παρασκευή. Ο Αχμέτ Μοχάμεντ Μαχμούντ εργαζόταν για την κρατικής ιδιοκτησίας ημερήσια εφημερίδα αλ-Αχράμ του Καίρου.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε το Σάββατο συνάντηση με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, αρμόδιους για την οικονομία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Οικονομικών, Πετρελαίου, Εμπορίου και Βιομηχανίας καθώς και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν θα έχει σήμερα συνάντηση με εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας για να εξετάσουν μια από τις προτεινόμενες λύσεις, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ο Σουλεϊμάν θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία. Είναι, ωστόσο, ασαφές αν αυτή η πρόταση αρκεί για να τερματιστεί η κρίση.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως η μεταβίβαση της εξουσίας στον Σουλεϊμάν θα βοηθήσει στο να διαλυθεί η κρίση, άλλοι όμως θεωρούν ότι απαιτείται ένα μεγαλύτερο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε την Πέμπτη πως αν παραιτηθεί τώρα, η Αίγυπτος θα βυθιστεί στο χάος και επανέλαβε πως θα αποχωρήσει τον Σεπτέμβριο.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δηλώνει ότι επιθυμεί να συζητήσει σύντομα με το γενικό επιτελείο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων τη διοργάνωση μιας αναίμακτης μετάβασης.

«Θα ήθελα να συζητήσω με τους επικεφαλής του στρατού, μάλλον σύντομα, προκειμένου να μελετήσουμε πώς θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μία μετάβαση χωρίς να χυθεί αίμα», εξηγεί ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Ελ Μπαραντέι καλεί επίσης τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να αποσυρθεί το ταχύτερο δυνατό.

«Θα υπάρξει χωρίς καμία αμφιβολία μια αραβική χώρα που θα τον υποδεχθεί. Έχω ακούσει να μιλούν για το Μπαχρέιν», προσθέτει ο Μπαραντέι, ο οποίος γνωστοποίησε την Παρασκευή μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου, αν διοργανωθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.

NYΤ: Υπό εξέταση σενάρια για περιορισμό της εξουσίας του Μουμπάρακ

Σύμφωνα με τους New York Times, ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου και οι επικεφαλής των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εξετάζουν διάφορα σενάρια για τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό μέγαρο.

Η αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, προσθέτει ότι αυτά τα σενάρια δεν προβλέπουν να ζητηθεί από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να αποσυρθεί άμεσα, ωστόσο προβλέπουν το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ο Σουλεϊμάν.

Συνελήφθη ο διευθυντής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στο Κάιρο

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε πως ο διευθυντής του γραφείου του στο Κάιρο και ένας από τους δημοσιογράφους του συνελήφθησαν.

«Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον διευθυντή του γραφείου στο Κάιρο Αμπντελ Φατάχ Φάγιεντ και τον δημοσιογράφο Αχμαντ Γιούσεφ», ανέφερε το Αλ-Τζαζίρα στην ιστοσελίδα του.

Την Παρασκευή το Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε πως άγνωστοι εισέβαλαν στα γραφεία του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό. Η επίθεση αυτή «φαίνεται να είναι μια νέα προσπάθεια του καθεστώτος ή των υποστηρικτών του να εμπόδισουν το Αλ-Τζαζίρα να καλύπτει τα γεγονότα» στην Αίγυπτο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Διεθνείς πιέσεις

Εντείνονται εν τω μεταξύ οι διεθνείς πιέσεις προς τον Μουμπάρακ. Την Παρασκεύη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο να ακούσει τις φωνές των διαδηλωτών και να πάρει τη «σωστή» απόφαση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο πρέπει να ξεκινήσει τώρα αλλά οι λεπτομέρειες της διαδικασίας πρέπει να καθοριστούν από το λαό.

Από το Μόναχο όπου διεξάγεται η ετήσια διάσκεψη για την Ασφάλεια η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε ότι «η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατόν».

«Ο (αιγύπτιος) πρόεδρος (Χόσνι) Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή και ότι ούτε ο γιος του θα είναι υποψήφιος (...) Έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνησή του να ηγηθεί και να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία μετάβασης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που είπε η κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει και αυτό είναι που υποστηρίζουμε και ελπίζουμε να το δούμε να προχωράει με τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατό υπό τις συνθήκες αυτές».

Η Αμερικανίδα υπουργός κάλεσε επίσης την αιγυπτιακή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ελεύθερες εκλογές τις οποίες θα επιτηρούν διεθνείς παρατηρητές και επικεντρώθηκε στην ανάγκη για μετάβαση στη δημοκρατία ως μέσο για την αντιμετώπιση του κύματος ταραχών στην Αίγυπτο και σε άλλα μέρη του αραβικού κόσμου.

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισήμανε ότι η ασφάλεια φέρνει ειρήνη και ανάπτυξη, «αλλά όταν δεν υπάρχει προκαλεί χάος και αβεβαιότητα. Το είδαμε αυτό πρόσφατα στην Τυνησία, την Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την προληπτική διπλωματία αντί να περιμένουν να ξεσπάσουν οι κρίσεις.

Από το βήμα της διάσκεψης και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο πρέπει να είναι ειρηνική και μεθοδική.

«Θα υπάρξει αλλαγή στην Αίγυπτο, αλλά πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ειρηνική και μεθοδική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως ο υπόλοιπος κόσμος θα αδιαφορήσει «αν δεν ταχθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων».

H κ. Μέρκελ εκτίμησε πως η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μόλις αρχίσει η διαδικασία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο ίσως να μην είναι η σωστή προσέγγιση.

«Οι πρόωρες εκλογές στην αρχή της διαδικασίας εκδημοκρατισμού μάλλον είναι λανθασμένη προσέγγιση», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή