Μετωπική υπoυργείου Υγείας - γιατρών

Πώς θα εξυπηρετούνται από τη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ
Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2011 15:01
UPD:16:09
A- A A+

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους γιατρούς του ΙΚΑ επί του πολυνομοσχεδίου για το σύστημα υγείας. Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος διεμήνυσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή την φορά δεν θα σταματήσει την Πολιτεία ο «συντεχνιασμός», αλλά θα προχωρήσει στη θέσπιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνεχίζοντας -όπως είπε- μέχρι τέλους τον αγώνα της υπέρ του πολίτη.

Αναφερόμενος στην απεργιακή κινητοποίηση, ο υπουργός υποστήριξε ότι όλα γίνονται από ορισμένους συνδικαλιστές των γιατρών και όχι από την πλειοψηφία τους γιατί -όπως είπε- δεν θέλουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Δεν την θέλουν», εξήγησε, «γιατί από 7.000 - 8.000 οι γιατροί του ΙΚΑ θα αυξηθούν σε 36.000».

Αρχίζει η διανομή ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους ΙΚΑ

Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ξεκινά τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η διανομή των ατομικών συνταγολογίων ώστε να μπορούν να απευθύνονται στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μέχρι την Πέμπτη είχαν ακυρωθεί περίπου 300.000 ραντεβού ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, όπως δήλωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης

Όπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, οι ασφαλισμένοι κατά την επίσκεψή τους στα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών, θα επιδεικνύουν απλά το βιβλιάριο ασφάλισής τους για να τους παρέχονται οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, για λίγες εβδομάδες και μέχρις να παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια οι ασφαλισμένοι, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ θα συνταγογραφούν στα προσωπικά συνταγολόγια που διαθέτουν, όπου και θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

Οι συνταγές αυτές, τόνισε ο διοικητής του ΙΚΑ, εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που ορίζεται, με απόλυτη σαφήνεια, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Στο σχ/ν προβλέπεται και ο τρόπος πληρωμής των γιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, και όπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος η πρώτη επίσκεψη είναι 20 ευρώ και η δεύτερη τον ίδιο μήνα 10 ευρώ.

ΛΑΟΣ

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονταν οι ταλαιπωρούμενοι και πανταχόθεν βαλλόμενοι Έλληνες πολίτες ήταν το μπάχαλο στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΝ

«Το αίτημα για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την υγεία δεν είναι υπόθεση μόνο των γιατρών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια και στις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης», υποστηρίζει ο Συνασπισμός.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων να στηρίξουν και να διευρύνουν τους αγώνες για μια πραγματικά δημόσια υγεία, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όλο το λαό και για ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης που εμπορευματοποιεί ολοκληρωτικά τα κοινωνικά αγαθά και διαλύει το κοινωνικό κράτος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή