Αίγυπτος: Προς σύσταση επιτροπής για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011 16:07
UPD:18:28
A- A A+

Η σύσταση μιας επιτροπής, η οποία θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που είχε ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάγκντι Ράντι.

Υπήρξε συμφωνία για «το σχηματισμό μιας επιτροπής από ανθρώπους της δικαστικής εξουσίας και έναν αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων για να μελετήσει και να προτείνει τις συνταγματικές αλλαγές και τις νομοθετικές αλλαγές που είναι αναγκαίες (...) πριν από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράντι.

Παράλληλα, αξιωματούχος κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν απέρριψε αίτημα της αντιπολίτευσης να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Στις συνομιλίες του Αιγύπτιου αντιπροέδρου με την αντιπολίτευση, μετέχουν εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του κόμματος Wafd (φιλελεύθερο) και του Tagammou (αριστερό), μέλη επιτροπής που επελέγη από τις φιλοδημοκρατικές δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν το κίνημα αμφισβήτησης του Μουμπάρακ, όπως και ανεξάρτητες πολιτικές φυσιογνωμίες και επιχειρηματίες.

Από κυβερνητικής πλευράς στις συνομιλίες συμμετέχει ακόμη ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Χόσαμ Μπαντράουϊ, ενώ και ανεξάρτητοι νομικοί ειδικοί και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις.

Ο τιμηθείς με νόμπερλ ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σημείωσε ότι οι συνομιλίες αυτές δεν χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

Mιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ανέφερε πως «κανείς δεν γνωρίζει ποιός μιλάει σε ποιόν προς το παρόν (...) Η διαδικασία διευθύνεται από τον αντιπρόεδρο (Όμαρ) Σουλεϊμάν, από τον στρατό και βεβαίως αυτό είναι το πρόβλημα».

«Ο πρόεδρος είναι στρατιωτικός, ο αντιπρόεδρος είναι στρατιωτικός και ο πρωθυπουργός είναι στρατιωτικός. Πιστεύω ότι αν θέλετε πραγματικά να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητο να μετέχουν πολίτες και γι'αυτό πρότεινα να υλοποιηθεί ένα σχέδιο μετάβασης, στο πλαίσιο του οποίου ένα προεδρικό συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρία άτομα και θα περιλαμβάνει τον στρατό, θα τεθεί επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Ελ Μπαραντέι.

Στο διάλογο και η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα προσέλθει στο διάλογο υπό τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Θα συμμετάσχουμε για να συζητήσουμε την πολιτική μετάβαση, την εκλογή νέου προέδρου και νέου κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί τον λαό», διευκρίνισε ο Εσαν αλ-Αριάν, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Την Πέμπτη, ο Σουλεϊμάν είχε δηλώσει πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εκλήθησαν στο διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η αδελφότητα είχε αρχικά αρνηθεί κατηγορηματικά.

Η συμμετοχή της αδελφότητας στην συνάντηση αυτή έχει στόχο να «προστατεύσει την επανάσταση», επισήμανε ο αλ-Αριάν, προσθέτοντας πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα συμμετέχουν στο διάλογο «αν δεν εκπροσωπούνται οι νέοι που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις».

«Οι διαδηλώσεις είναι νόμιμο δικαίωμα, θα συνεχιστούν αν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των νέων. Αν δεν συμβεί αυτό οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα επανεξετάσουν την στάση τους», υπογράμμισε.

Εκπρόσωποι της αδελφότητας έχουν τονίσει επανειλημμένα πως δεν θα ορίσουν υποψήφιο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος Μουμπάρακ

To Σάββατο, εξάλλου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και η ηγεσία του κόμματός του παραιτήθηκε, όμως ο 82χρονος ηγέτης επιμένει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος διόρισε τον Χόσαμ Μπαρντάουι γενικό γραμματέα του κόμματος και ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ, παραιτήθηκε από την προεδρία της πολιτικής επιτροπής υπέρ του Μπαρντάουι, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι απαιτείται σταδιακή αλλαγή της πολιτικής κατάστασης και πως είναι αναγκαίος ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την αλλαγή στην ηγεσία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν επιπλέον κινήσεις.

Ο Ελ Μπαραντέι, ηγετική μορφή της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, επισήμανε πως θα είναι σημαντικό πλήγμα αν οι ΗΠΑ στηρίξουν τον Μουμπάρακ ή τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν για να ηγηθούν της μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο τις πολιτικές αλλαγές.

Ανοιξαν οι τράπεζες

Ανοιξαν μετά από μια εβδομάδα οι τράπεζες στην Αίγυπτο, με εκατοντάδες πολίτες να περιμένουν στην ουρά για να εξυπηρετηθούν.

Οι επικεφαλής των τραπεζών έχουν πάρει τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν το χάος που επικρατεί καθώς ξένοι επενδυτές και Αιγύπτιοι επιχειρηματίες προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο.

Έξω από τις τράπεζες εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν να ανοίξουν για το κοινό στις 10 το πρωί.

«Πρέπει να υπάρχει τάξη. Ο κόσμος ανυπομονεί να πληρωθεί ή να αποσύρει χρήματα. Εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες η οικονομική ζωή έχει παγώσει», δήλωσε ο Μετουάλι Σαμπάν, ο οποίος βοηθάει εθελοντικά να τηρηθεί η προτεραιότητα σε μια από τις τράπεζες.

Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση είναι πιθανόν να οδηγήσει πολλούς Αιγύπτιους σε αναλήψεις μεγάλων ποσών λόγω πανικού, για την περίπτωση που θα διακοπούν και πάλι οι συναλλαγές.

Νευρικότητα παρουσιάζεται και στις συναλλαγές μετά των τραπεζών στις τοπικές χρηματαγορές.

Επιπλέον, στην πλατεία Ταχρίρ στρατιώτες άνοιξαν τις πόρτες του κτηρίου της Μουγκάμα, όπου στεγάζονται οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες της πρωτεύουσας.

Τέλος, το αιγυπτιακό Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό για όγδοη ημέρα την Τρίτη, όπως δήλωσε αξιωματούχος του χρηματιστηρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή