Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 13:49
UPD:18:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

A- A A+

Μετ' εμποδίων εξυπηρετούνται και σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, εξαιτίας του μπαράζ κινητοποιήσεων των γιατρών που αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πραγματοποιούν έως την Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έως και την Πέμπτη 10/2 απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκε από σήμερα και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ, η οποία έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία έως και την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ ενημερώνονται από τις λίστες που είναι αναρτημένες έξω από τα ιατρεία, για τους γιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο του Δημοσίου και των Ελεύθερων Επαγγελματιών και κατόπιν της τροπολογίας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, θα μπορούν να τους εξυπηρετούν.

Τα πρώτα προβλήματα με τις λίστες των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ έκαναν την εμφάνισή τους από χθες, καθώς οι κατάλογοι δεν είναι ανανεωμένοι, με αποτέλεσμα να είναι καταχωρημένοι γιατροί που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με τα συγκεκριμένα Ταμεία.

Ουρές και ταλαιπωρία αντιμετώπισαν το πρωί και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη. Στο Κεντρικό Πολυϊατρείο του ΙΚΑ, στην οδό Αγγελάκη, εξυπηρετούνται, από εφημερεύοντες γιατρούς ή γιατρούς που δεν απεργούν, επείγοντα περιστατικά, αλλά και όσοι καταφέρνουν να βρουν το γιατρό της ειδικότητας που αναζητούν και να γράψουν τα φάρμακά τους.

Ωστόσο, το προσωπικό δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με τα συνταγολόγια, που πρέπει να δίνει στους ασφαλισμένους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από γιατρούς του ΟΠΑΔ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ και του Συλλόγου Επιστημονικού, Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης- Β. Ελλάδος, Σάββας Παρασκευόπουλος οι ασφαλισμένοι πρέπει να τηλεφωνούν στο ΙΚΑ της περιοχής τους και να ενημερώνονται για τα μεγάλα ιατρεία, τα οποία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και καλύπτουν τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.

«Τα μεγάλα ιατρεία του ΙΚΑ, όπως για παράδειγμα της Τούμπας, της Ανάληψης, των Αμπελοκήπων και της Πύλης Αξιού, έχουν προσωπικό ασφαλείας. Αλλά οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να τηλεφωνούν πριν πάνε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανδ. Λοβέρδος: Κάλεσμα για διάλογο

Νέα πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε εν τω μεταξύ σήμερα στους γιατρούς του ΙΚΑ ο υπουργός Υγείας, ο οποίος θα συναντηθεί ξανά μαζί τους πιθανόν την Πέμπτη. Σημείωσε μάλιστα ότι όλες οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία «είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα», καθώς, όπως είπε, με αυτήν το σύστημα πολέμησε και τους περισσότερους υπουργούς Υγείας.

«Θέλουμε συμπαραστάτες τους γιατρούς και είμαστε έξω από τη λογική τού να πάμε σε συμβάσεις των 600 ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας ότι δεν μεταβάλλεται η σχέση των γιατρών του ΙΚΑ, γιατί είναι εξαρτημένη σχέση. «Δεν θα εργάζονται στα πρότυπα του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, αφού το Υπουργείο τους καλεί να πληρώνονται με πληθυσμιακά κριτήρια και ανάλογα με την παραγωγικότητά τους, δηλαδή κατά πράξη και κατά περίπτωση. Ήδη, 4.200 γιατροί εργάζονται με αυτόν τον τρόπο», εξήγησε.

Όπως ανέφερε ακόμη, δίνοντας μία πρώτη εικόνα της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το 80% των γιατρών του ΟΠΑΔ συμφωνούν με το νέο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Χθες, πρόσθεσε, υπήρξαν 4.500 τηλεφωνικές κλήσεις ασφαλισμένων, για ραντεβού στο 184.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα με τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής για τα οποία, όμως, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν λύσεις τις προσεχείς ημέρες και τόνισε ότι πλέον οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα έχουν 26.000 γιατρούς στη διάθεσή τους αντί των 7.000, που είχαν μέχρι έως σήμερα.

Οσον αφορά στον ΟΠΑΔ, ο υπουργός ανέφερε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια ο Οργανισμός είχε ξεφύγει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δαπάνες του θα περιοριστούν φέτος κατά 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ανακοίνωσε ακόμη την ίδρυση ενός ιστότοπου (ΕΣΥnet) σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας, στον οποίο θα πρέπει να αναρτώνται κάθε μήνα όλες οι πράξεις που αφορούν τα οικονομικά των νοσοκομείων.

Κάλεσε μάλιστα όλους τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, έως τις 15 Φεβρουαρίου να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα αυτή τα πάντα αναφορικά με τις προμήθειες, τις τιμές φαρμάκων και υλικών, τη μισθοδοσία, τις αγορές, τα αναλώσιμα υλικά, τα νοσήλεια και οτιδήποτε άλλο αφορά τα οικονομικά κάθε νοσοκομείου.

Στόχος του υπουργείου είναι να έχει στη διάθεσή του ανά πάσα στιγμή τα συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς θα είναι το μόνο που θα έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα ΕΣΥnet. Ο κ. Λοβέρδος κατέστησε επιπλέον σαφές ότι όσοι διοικητές δεν προβούν άμεσα στην ανάρτηση των στοιχείων αυτών θα υποστούν τις κυρώσεις ή θα απομακρύνονται

Ανυποχώρητοι οι απεργοί ιατροί

Πάντως οι απεργοί δεν δείχνουν διάθεση να μαλακώσουν τη στάση τους. Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μίλησε για «ενιαίο σύστημα και ενιαίο φορέα υγείας κατά πράξη και περίπτωση με συλλογικές συμβάσεις και λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών».

Αυτό, τόνισε, είναι το σύστημα του μέλλοντος και αυτό ζητάει ο ιατρικός κόσμος και οι ασφαλισμένοι, ενώ συμπλήρωσε πως οι πολίτες είναι στο πλευρώ των γιατρών.

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση έκανε και ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ιατρικός κόσμος πλήττεται βάναυσα από το νομοσχέδιο, το οποίο «παραβιάζει απροκάλυπτα, αναίτια και ωμά τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η Πολιτεία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς».

Απείλησε μάλιστα πως «αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις εφημερίες». «Να έρθει ο Λοβέρδος να εφημερεύσει και όχι οι νοσοκομειακοί γιατροί που τόσο κατάφωρα τους πρόσβαλε», είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Πεταλωτής: Κάποιοι επενδύουν στη δημιουργία αναστάτωσης

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, αλλά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο μέτωπο της υγείας.

Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις στο χώρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε λογικό να αντιδρούν κάποιοι «όταν γίνονται μεγάλες ανατροπές και αλλαγές», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει να ακούσει προτάσεις.

Πρέπει, πρόσθεσε, όλοι να αναλογιστούν ότι πρώτη η σημερινή κυβέρνηση δείχνει τη βούληση να τερματίσει συντεχνιακά συμφέροντα λίγων, να διακόψει την αδράνεια και να θεσπίσει τόσα μέτρα για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία τής εκάστοτε εξουσίας.

Ο κ. Πεταλωτής δεν παρέλειψε να ασκήσει σφοδρή κριτική στη στάση της ΝΔ απέναντι στις αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως ανέφερε, μεγάλος αριθμός των αλλαγών, έχουν την έγκριση της ψήφου του λαού και αποτελούν ξεκάθαρη βούλησή του, «δεν έχουν όμως την έγκριση της ΝΔ και των συντεχνιών, που ξεβολεύονται, όσων είναι αντίθετοι σε κάθε ουσιαστική αλλαγή, που επιχειρείται στη χώρα και όσων επενδύουν στη δημιουργία αναστάτωσης και χαοτικών καταστάσεων».

Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στηρίζει τους καταληψίες γιατρούς στο υπουργείο Υγείας. «Μεγαλοστελέχη και αρμόδια στελέχη της ΝΔ επισκέπτονται τους καταληψίες και κάνουν δηλώσεις με μεγάλες κορώνες, ενώ δεν έχει γίνει καταδίκη αυτών των εξελίξεων από τη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

ΝΔ: Θεωρητική καρικατούρα

Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τις θέσεις των εκπροσώπων έξι ιατρικών ενώσεων που εμπλέκονται στις κινητοποιήσεις, επανέλαβε ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει και διαφώνησε εκ νέου με την κατάληψη του υπουργείου Υγείας.

Για «ασάφειες και γενικόλογες διατυπώσεις» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, χαρακτηρίζοντας το ν/σ «θεωρητική καρικατούρα». «Εκτός από την επικεφαλίδα, στην οποία όλοι συμφωνούμε, από εκεί και κάτω το νομοσχέδιο είναι μια λευκή σελίδα. Δηλαδή δεν ξεκαθαρίζει απολύτως τίποτα από τα μεγάλα ερωτήματα και τις μεγάλες ανεπάρκειες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας για άρνηση διαλόγου, ώστε να εξαλείψει τη δυσπιστία που υπάρχει από την πλευρά των γιατρών.

«Η Νέα Δημοκρατία ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία, γιατί είναι πρόχειρο, και γεμάτο αοριστίες. Κυριαρχείται, από τη λογική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Αφήνει τις σχετικές αποφάσεις μακριά από τη Βουλή, αποκλειστικά και μόνο στον εκάστοτε υπουργό», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Μιχελάκης.

Υπέρ ενός ενιαίου φορέα υγείας-συνταξιοδότησης ο ΛΑΟΣ

«Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση στον τομέα της υγείας, καθίσταται πιο επίκαιρη παρά ποτέ η πρόταση του ΛΑΟΣ: Ένας ενιαίος φορέας Υγείας και Συνταξιοδότησης για όλους τους Έλληνες», ανέφερε με αφορμή τα τεκταινόμενα στο χώρο της Υγείας ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Απόσυρση του πολυνομοσχεδίου ζητεί ο ΣΥΝ

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αποσύρει το «πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα που θα διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας και θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες υγείας», απηύθηνε ο ΣΥΝ. Επέρριψε επίσης ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και χαρακτήρισε «φιάσκο» την προσπάθεια του κ. Λοβέρδου «να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό προκειμένου να κάμψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών».

Δημοκρατική Αριστερά: Ασάφειες και προχειρότητα

Να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου παρότρυνε κυβέρνηση και εμπλεκόμενους φορείς ο Τομέας Υγείας της Δημοκρατικής Αριστεράς, για να σταματήσει, όπως ανέφερε, «η απαράδεκτη κατάσταση παροχής υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ, που παράγει διαφθορά και διαπλοκή και ταλαιπωρεί αφάνταστα τους ασφαλισμένους του Οργανισμού».

Φ. Κουβέλης: Σε αντίθετα αποτελέσματα θα οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική στην Υγεία

Φ. Κουβέλης: Σε αντίθετα αποτελέσματα θα οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική στην Υγεία

Ασκησε επίσης κριτική στο πολυνομοσχέδιο, με το οποίο, όπως επισήμανε, η κυβέρνηση κάνει μια απλή συνένωση ορισμένων ταμείων, με απλή πρόσθεση υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς κανένα προγραμματισμό, αλλά και χωρίς καταγραφή δεδομένων και αναγκών.

«Πιστεύουμε ότι με την προχειρότητα, τις ασάφειες και τα κενά αυτού του νομοσχεδίου, θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα λειτουργικά προβλήματα λόγω παντελούς έλλειψης οικονομικής μελέτης, ενώ το κόστος εφαρμογής θα είναι δυσβάστακτο», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Θα καταψηφίσει το πολυνοσχέδιο η Ντ. Μπακογιάννη

«Η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με το μεγάλο πάρτι της Υγείας, αντί να χτυπήσει τη διαφθορά και να μειώσει με αυτόν τον τρόπο το κόστος, προχωρεί σε ένα νομοσχέδιο γεμάτο ασάφειες, με ατελείωτα Προεδρικά Διατάγματα, ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει λύση στα πραγματικά προβλήματα των ασφαλισμένων σήμερα», δήλωσε η Ντόρα Μπάκογιάννη μετά από συνάντηση που είχε με τα δ.σ. των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς.

Ντ. Μπακογιάννη: Γεμάτο ασάφειες το ν/σ για την Υγεία

Ντ. Μπακογιάννη: Γεμάτο ασάφειες το ν/σ για την Υγεία

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας πρόσθεσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και δήλωσε ότι ελπίζει «να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι με τέτοιες εμβαλλωματικές λύσεις, δεν αντιμετωπίζονται τα υπαρκτά προβλήματα στο χώρο της Υγείας».

Απευθυνόμενη στους γιατρούς, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως «εικόνες όπως αυτές της κατάληψης και της ταλαιπωρίας του κόσμου, είναι πράγματι εικόνες που πρέπει να μας προβληματίσουν». «Δεν νομίζω ότι τιμούν ούτε τους ίδιους τους γιατρούς», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή