Αμετακίνητοι οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 20:38
A- A A+

Η μεγαλύτερη διαδήλωση από την έναρξη της εξέγερσης είναι σε εξέλιξη στο κέντρο του Καΐρου, με σταθερό αίτημα την άμεση παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με τους φωτογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας, ο αριθμός των διαδηλωτών υπερέβη εκείνον των προηγούμενων διαδηλώσεων, την ώρα που η κινητοποίηση εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα της.

Ανάλογη εικόνα μεταφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και για τη διαδήλωση στην Αλεξάνδρεια.

Την ίδια ώρα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οδεύει προς τη δημιουργία ενός «ξεκάθαρου χάρτη» για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, με τη συγκρότηση δύο επιτροπών για το χειρισμό της.

Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ χαιρετίζει τη διαδικασία διαλόγου και «εθνικής συμφιλίωσης».

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνέχισης (της διαδικασίας) και της μετακίνησης από κατευθυντήριες γραμμές σε έναν ξεκάθαρο χάρτη με απόλυτο χρονοδιάγραμμα» για μία «ειρηνική και οργανωμένη» μετάβαση της εξουσίας, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργούνται δύο επιτροπές προς αυτήν την κατεύθυνση. Η μία θα είναι «υπεύθυνη για την εφαρμογή των απαιτούμενων τροποποιήσεων του Συντάγματος και νομοθετικών τροποποιήσεων».

Μια δεύτερη επιτροπή θα είναι «υπεύθυνη για την εποπτεία της σωστής εφαρμογής των συμφωνιών στις οποίες καταλήγουν οι συμμετέχοντες στον εθνικό διάλογο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι και οι δύο αρχίζουν τις εργασίες τους από σήμερα.

Μια ακόμα επιτροπή θα διερευνήσει τις συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα.

Χθες, ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων κατά 15% από την 1η Απριλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή