Νέες αντιδράσεις «πράσινων» βουλευτών για τη δόμηση σε περιοχές Natura

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 21:36
A- A A+

Νέες ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης σχετικά με τους περιορισμούς στους όρους δόμησης σε περιοχές Natura διατύπωσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη κατέθεσε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, λαμβάνοντας υπόψη, όπως ανέφερε, «τις προτάσεις και γνώμες που είχαν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής», αλλά και τις ενστάσεις που εκφράστηκαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Οι ενστάσεις, ωστόσο, συνεχίστηκαν και σήμερα, αναγκάζοντας την υπουργό Περιβάλλοντος να δηλώσει ότι «κατανοώντας τις αντιδράσεις επιφυλασσόμαστε να φέρουμε την τελική μας διατύπωση στην Ολομέλεια».

Η νέα ρύθμιση της κ. Μπιρμπίλη που προέβλεπε ότι οι κατατμήσεις που έγιναν βάσει των τεσσάρων στρεμμάτων, θα θεωρούνται, κατ εξαίρεση, και μέχρι την ψήφιση του νόμου, άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, δεν ικανοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέμειναν στις αντιρρήσεις τους υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κ. Μπιρμπίλη αγνόησε τις προτάσεις τους.

«Μόνο το 10% των σημερινών οικοπέδων που έχουν έκταση τεσσάρων στρεμμάτων θα μπορέσουν να οικοδομηθούν», ανέφερε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο «μνημονεύει η υπουργός» μπορούν να χτιστούν μόνο οικόπεδα που έχουν φάτσα σε επαρχιακό ή εθνικό δρόμο 45 μέτρα πλάτος και 50 μέτρα βάθος.

Ζήτησε μάλιστα επαναδιατύπωση του άρθρου 9, ώστε, όπως είπε, να δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την ψήφιση του νόμου οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Με την πρόταση αυτή συντάχθηκαν και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

«Πρέπει να δεχθείτε τη διάταξη, όπως την ανέφερε ο κ. Ζωίδης. Διαφορετικά θα με αφήσετε να επιφυλαχθώ κι εγώ που εκπροσωπώ και την πλειοψηφία» σημείωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Πέλλας Βασίλης Γιουματζίδης.

«Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω το άρθρο 9. Για να πάρετε την έγκριση μας πρέπει να μας πείσετε από που εκπορεύεται η δική σας βεβαιότητα για τις ρυθμίσεις και διεκδικείτε το αλάθητο», σχολίασε η βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, Σούλα Μερεντίτη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από τη Χαλκιδική, Γιάννης Δριβελέγκας ζήτησε από την υπουργό να ξαναδεί την ρύθμιση «γιατί θα δημιουργηθούν τεράστια ζητήματα».

«Με τη ρύθμιση που φέρατε επιτρέπουμε και δεν επιτρέπουμε. Τζάμπα και βερεσέ νομοθετούμε», επισήμανε ο κ. Δριβελέγκας, υποστηρίζοντας ότι, όπως είναι διατυπωμένη η επίμαχη διάταξη, «θα καταπέσει στα δικαστήρια».

«Πρέπει να προχωρήσετε σε πραγματική βελτίωση», ανέφερε από την πλευρά της η βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Φαρμάκη, ενώ ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις του συναδέλφου της βουλευτή Κυκλάδων Γιώργου Παπαμανώλη.

Για αντιφατικές λογικές του νομοσχεδίου έκανε λόγο τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης, τονίζοντας: «θα μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να συναινέσω στην οικολογική χρεοκοπία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή