Έκκληση Χρ. Παπουτσή στους 237 μετανάστες να λύσουν την απεργία πείνας

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 22:51
UPD:09/03/2011 13:41
A- A A+

Nα λύσουν την απεργία τους και «να πάνε στα σπίτια τους» κάλεσε τους 237 μετανάστες-απεργούς πείνας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας πως «το αίτημα της μαζικής, γενικής νομιμοποίησης, δεν υφίσταται, δεν ακούγεται και δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από το βήμα της Επιτροπής της Βουλής για το Μεταναστευτικό, ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας» και επανέλαβε πως θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και επικουρική προστασία, με βάση το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα.

Όσοι δικαιούνται ασύλου θα τους χορηγηθεί. Όσο για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να επαναπατρισθούν, είτε οικειοθελώς, είτε με απέλαση. Το τελευταίο βεβαίως, «είναι στην πραγματικότητα δύσκολο», παραδέχθηκε ο υπουργός, «καθώς οι πρεσβείες ορισμένων χωρών όπως το Μαρόκο, είναι απρόθυμες να συνεργαστούν - και καταβάλλουμε και μέσω της Ε.Ε., κάθε είδους διπλωματική προσπάθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Α. Γεωργιάδη, γιατί δεν συνελήφθησαν οι καταληψίες της Νομικής μετά την αποχώρησή τους, ο κ. Παπουτσής σημείωσε: «δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ακραία εφαρμογή του νόμου σε μια περίπτωση που μπάζει από δέκα μεριές: Οι άνθρωποι οδηγήθηκαν εκεί από επίσημο Φόρουμ που λειτουργεί ως μη κυβερνητική οργάνωση, χρηματοδοτούμενο από το ελληνικό κράτος».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων. Στο σημείο αυτό εξήρε τη συνεισφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα, στην ομαλή λήξη της κατάληψης της Νομικής.

Αναφερόμενος στις συνθήκες στον Αγιο Παντελεήμονα, παραδέχθηκε τις αδυναμίες του συστήματος αστυνόμευσης και επισήμανε πως «προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με ''Χρυσή Αυγή'', εκπροσώπους συλλόγων και καταλήψεων στην περιοχή, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά βίας. Δεν βρίσκουμε και ευήκοα ώτα…»

Τέλος, υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία της τοποθέτησης του φράχτη των 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο, μαζί με θερμικές κάμερες, που θα αποδεικνύουν ότι οι λαθρομετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία - υποχρεώνοντας την τελευταία σε υλοποίηση των συμφωνιών επανεισδοχής που έχει υπογράψει.

Την κράτηση των λαθρομεταναστών μέχρι την απέλαση πρότεινε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νάκος, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκ μέρους του ΚΚΕ επέκρινε τη Συνθήκη «Δουβλίνο-2» που υποχρεώνει την Ελλάδα να κρατεί στο έδαφός της, όσους λαθρομετανάστες συλλαμβάνει.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας εκτίμησε πως «η χώρα μας δεν πλημμυρίζει από μετανάστες, τουλάχιστον με τα στοιχεία της Γιούροστατ που λέει πως συνολικά στην Ελλάδα, ο αλλοδαπός πληθυσμός δεν ξεπερνά τις 930.000. Η επάνοδος στη νομιμότητα τώρα, όσων περισσοτέρων αλλοδαπών βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε μπήκαν το 1995, είτε το 2009, πρέπει να είναι επιδίωξη της πολιτικής μας σήμερα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή