Αν και έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες, λίγοι ίσως θυμούνται πλέον τη διαρροή τοξικής λάσπης από εργοστάσιο αλουμίνας στην Ουγγαρία, που πυροδότησε μεγάλη οικολογική καταστροφή, μολύνοντας και το Δούναβη.
Ο καιρός πέρασε, το εργοστάσιο επαναλειτούργησε, το θέμα «ξεχάστηκε». Και όμως, σύμφωνα με την Greenpeace, παρά την τεράστια επιχείρηση καθαρισμού στην περιοχή, τα απόβλητα του εργοστασίου περιέχουν ακόμη και σήμερα τοξικές ουσίες που απειλούν τα νερά του Τόρνα, ενός από τους ποταμούς που καταλήγουν στο Δούναβη. Η οικολογική οργάνωση καλεί τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας προκειμένου να σταματήσει άμεσα η «διαρκής μόλυνση».
«Ο ουγγρικός όμιλος MAL AG χύνει τώρα τα απόβλητά του απευθείας στο περιβάλλον», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση συμπληρώνοντας ότι εντόπισε παράνομο αγωγό, μέσω του οποίου η τοξική λάσπη από το εργοστάσιο καταλήγει στο ποτάμι. Επικαλούμενη δε αναλύσεις της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, στη Βιέννη, σημειώνει ότι τα επίπεδα τοξικών ουσιών όπως το αρσενικό είναι έως και 100 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρέμβει ώστε η ουγγρική κυβέρνηση να βάλει τέλος σε αυτήν την απειλή για τους ανθρώπους, τα ζώα και τη Φύση», λέει εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος της Greenpeace, προσθέτοντας ότι οι νέες αποκαλύψεις ενδεχομένως «δείχνουν» παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Τον περασμένο Οκτώβριο, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τοξική λάσπη που διέρρευσε από δεξαμενή του εργοστασίου, η οποία είχε υποστεί ρωγμές. Ο κόκκινος χείμαρρος κάλυψε μια έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταστρέφοντας σπίτια και καλλιέργειες, όμως η MAL πήρε μετά από μόλις δύο εβδομάδες το «πράσινο φως» να επαναλάβει την παραγωγή.
«Είναι υπερβολικά εξοργιστικό το γεγονός ότι η ουγγρική κυβέρνηση νομιμοποίησε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα», λέει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης. Η Ουγγαρία, προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει στις επικρίσεις.