Απόψε η συνάντηση Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδος-ΠΓΔΜ

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 08:49
UPD:08:55
A- A A+

Στις 19:30 (ώρα Ελλάδος) πραγματοποείται η συνάντηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γραμματείας του Οργανισμού αναμένετο να προηγηθούν χωριστές συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους δυο αντιπροσώπους αργά χθες το βράδυ και σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η αποψινή κοινή συνάντηση θα είναι «ανεπίσημη» και θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του κ. Νίμιτς, στο Μανχάταν. Σκοπός της συνάντησης, να δοθεί η δυνατότητα στις δύο πλευρές να υποβάλουν στον κ. Νίμιτς τις θέσεις των κυβερνήσεών τους σε σχέση με τις διαφορές μεταξύ τους, να εξακριβώσουν αν υπάρχουν τομείς που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία, με γενικό στόχο την επίτευξη «ταχείας επίλυσης» στο θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Νίμιτς συνεχίζει να συνομιλεί με τα μέρη για να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, δήλωσε την Τρίτη ο ίδιος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του σε Ευρώπη και Αφρική και προέτρεψε τις ηγεσίες των δύο χωρών να καταλήξουν σε λύση το συντομότερο δυνατόν.

«Προτρέπω τους ηγέτες και των δύο χωρών να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προχωρήσουν οι οραματισμοί για ένταξη (της ΠΓΔΜ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Μπαν Κι Μουν.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των ανταποκριτών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Μάρτιν Νεσίρκι, σε ερώτηση για το «αν υπάρχει κάτι καινούριο σχετικά με τη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα έκανε τον γ.γ. να νιώθει αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος», αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση, συμπληρώνοντας ότι μετά το πέρας της θα εκδοθεί ανακοινωθέν.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε πρόσφατη τοποθέτηση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στο Βερολίνο, χαρακτηρίζοντας το θέμα «εξαιρετικά μακροχρόνιο» και «δύσκολο», ενώ υποστήριξε πως οι δύο πλευρές έχουν προσπαθήσει να το αντιμετωπίσουν με «καλή πίστη» και συνεχίζουν με τη βοήθεια του ειδικού απεσταλμένου του, Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος, όπως επεσήμανε, ο κ. Μπαν Κι Μουν θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί γιατί δεν είναι μόνο ένα σημαντικό διμερές πρόβλημα, αλλά επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή