Αίγυπτος: Η κυβέρνηση απορρίπτει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 13:08
A- A A+

Στις πιέσεις των ΗΠΑ και των διαδηλωτών για ταχεία πολιτική μετάβαση αντιστέκεται η αιγυπτιακή κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να προσπαθεί να «επιβάλει» αυτό που θέλει σε «μια σπουδαία χώρα».

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ο Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ είπε ότι έμεινε «έκπληκτος» από τις εκκλήσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν για άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύσει εδώ και δεκαετίες στην Αίγυπτο.

«Πώς μπορείτε να μου ζητάτε να άρω την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την ώρα που βρίσκομαι σε δυσκολία; Δώστε μου χρόνο. Αφήστε με να ανακτήσω τον έλεγχο, να σταθεροποιήσω το έθνος, να σταθεροποιήσω το κράτος και μετά θα εξετάσουμε το ζήτημα», όπως ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι 17.000 κρατούμενοι έχουν αποδράσει από τις φυλακές εν μέσω των αναταραχών.

«Όταν μιλάτε για “γρήγορη”, “άμεση”, “τώρα” –σαν να επιβάλετε σε μια σπουδαία χώρα σαν την Αίγυπτο, ένα σημαντικό φίλο που είχε πάντα την καλύτερη σχέση με τις ΗΠΑ- επιβάλετε αυτό που θέλετε σε αυτόν», τόνισε ο υπουργός.

Ο Λευκός Οίκος ωστόσο απάντησε ότι το σχέδιο πολιτικής μετάβασης της αιγυπτιακής κυβέρνησης δεν είναι επαρκές για να ικανοποιήσει τα αιτήματα όσων ζητούν αλλαγή.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν έχουν φτάσει το ελάχιστο όριο για το λαό της Αιγύπτου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Χθες, οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και στο κτήριο του αιγυπτιακού κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα, ενώ βιαία επεισόδια και απεργίες σημειώθηκαν σε άλλες πόλεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή