Στη Βουλή το θέμα με τη στρατιωτική άσκηση καταστολής πλήθους

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 13:11
UPD:17:58

Αγνοια για τη στρατιωτική άσκηση καταστολής πλήθους και εξεγέρσεων, που διεξήχθη προ ημερών στο Κιλκίς, δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Aμυνας Πάνος Μπεγλίτης, διαβεβαιώνοντας πως αν προκύψουν ευθύνες στρατιωτικών θα αποδοθούν άμεσα.

A- A A+

Αγνοια για τη στρατιωτική άσκηση καταστολής πλήθους και εξεγέρσεων, που διεξήχθη προ ημερών στο Κιλκίς, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, πως αν προκύψουν ευθύνες στρατιωτικών θα αποδοθούν άμεσα.

Το θέμα, στο οποίο ενεπλάκη με στρατιωτική άσκηση η 71η Ταξιαρχία του Κιλκίς με συμμετοχή κληρωτών και επαγγελματιών στρατιωτικών, ετέθη από τους βουλευτές του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Δρίτσα στο περιθώριο της συζήτησης κύρωσης σύμβασης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Όπως είπε ο υφυπουργός, ζήτησε να ενημερωθεί για την εν λόγω άσκηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι καθημερινά γίνονται ασκήσεις περιφερειακού ή τοπικού χαρακτήρα για τις οποίες, αν είναι ήσσονος σημασίας, δεν ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία.

Παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, παρατήρησε πως άλλο είναι αν ενημερώθηκε ο υπουργός και άλλο αν ήταν παράνομη ή όχι η άσκηση.

Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν συναίνεσε, ούτε πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιου είδους ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική επικράτεια οι οποίες αφορούν εσωτερικές οικονομικές ή κοινωνικές εξελίξεις.

«Κατανοώ τον προβληματισμό όσον αφορά τη διαδικασία και το περιεχόμενο, αλλά δεν συμμερίζομαι την ανησυχία σας. Αν προκύψουν ευθύνες στρατιωτικών θα αποδοθούν άμεσα», διαβεβαίωσε ο κ. Μπεγλίτης.

«Ατυχείς οι αναφορές περί εσωτερικής καταστολής»

Με νεότερη ανακοίνωσή του, ο κ. Μπεγλίτης, χαρακτήρισε εντελώς ανεύθυνες και ατυχείς τις όποιες κοινοβουλευτικές ή δημοσιογραφικές αναφορές σε δήθεν ασκήσεις «εσωτερικής καταστολής», που, όπως είπε, προσβάλλουν το δημοκρατικό ήθος των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Είναι προφανές και αυτονόητο για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ότι η αποστολή τους είναι η φύλαξη των συνόρων και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εν γένει της εξωτερικής ασφάλειας της χώρας», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Είναι υποχρέωση όλων, πρόσθεσε, όταν αναφέρονται στο συνταγματικό πλαίσιο της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμρων να είναι ακριβείς στις εκφράσεις τους και να μην επιχειρούν να τις εμπλέξουν στην πολιτική συγκυρία για να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ανάγκες του κομματικού λόγου.

Γ. Πεταλωτής: Ευφάνταστα σενάρια

«Ευφάνταστα» χαρακτήρισε στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα σενάρια που κυκλοφορούν για την άσκηση «Καλλίμαχος», ερωτηθείς αν αυτή συνδέεται με την πανεργατική απεργία της 23ης Φεβρουαρίου.

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η εν λόγω άσκηση ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο συμβατικής υποχρέωσης της Ελλάδας, καθώς το προσωπικό της συγκεκριμένης ταξιαρχίας εκπαιδεύεται προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της σε περίπτωση συμμετοχής της μαζί με αντίστοιχα στρατιωτικά σώματα από την Βουλγαρία την Ρουμανία και την Κύπρο με αντικείμενο «την πρόληψη κρίσεων, τον διαχωρισμό αντιμαχόμενων δυνάμεων, την σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και την παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε τέλος είναι τελείως απαράδεκτο να συνδέεται η άσκηση με τις λαϊκές κινητοποιήσεις τις οποίες, όπως είπε, «σαφέστατα σεβόμαστε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή