Ευρωκοινοβούλιο: Μήνυμα στην Αγκυρα για εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Εγκρίθηκε από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων η έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2010
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 16:41
UPD:16:42
A- A A+

Εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων ζητεί από την Αγκυρα η έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2010, που εγκρίθηκε από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 51 ψήφους υπέρ και 5 κατά και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το Μάρτιο.

Στην έκθεση της Ολλανδής εισηγήτριας Ρία Όομεν Ρόϊτεν υπογραμμίζεται η έλλειψη συναίνεσης για το θέμα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ «αγκάθι» αποτελεί και η επιδείνωση που παρατηρείται στα θέματα ελευθερίας της έκφρασης. Γίνεται συγκεκριμένα λόγος για απαράδεκτες πιέσεις προς τον Τύπο, διώξεις κατά δημοσιογράφων και δυσανάλογη απαγόρευση ιστοσελίδων στο Ίντερνετ.

Οσον αφορά στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, στο ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση επισημαίνονται οι εντατικές προσπάθειες που καταβάλλουν Ελλάδα και Τουρκία για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων και εκφράζεται προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί ακόμη το casus belli που έχει κηρύξει η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Παράλληλα εγκρίνονται τροπολογίες Ελλήνων ευρωβουλευτών που αφορούν στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφής αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το οποίο, όπως αναφέρεται, αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο.

Για το Κυπριακό, εκφράζεται η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία, γεγονός, που όπως επισημαίνεται, εξακολουθεί να επηρεάζει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ζητείται μάλιστα από την τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως.

Καλείται ακόμη η τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ενώ ζητείται από τις δύο κοινότητες να κεφαλαιοποιήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να συμφωνήσουν σε μία βιώσιμη λύση.

Η έκθεση ζητεί τη διακοπή της ροής των εποίκων από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ενώ σε ότι αφορά του αγνοούμενους καλείται η γειτονική χώρα να διευκολύνει την πρόσβαση της σχετικής Διερευνητικής Επιτροπής σε στρατιωτικά αρχεία και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε ότι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, στο ψήφισμα δεν αναιρείται η περσινή θετική έκκληση της Ευρωβουλής για επιστροφή της στους νομίμους κατοίκους της, αλλά προστίθεται ακόμα νέα έμμεση σχετική αναφορά, με έκκληση για προώθηση του ψηφίσματος-ορόσημο 550 των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλώσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών

«Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων έστειλε ένα καθαρό και σκληρό μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, εάν επιθυμεί να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία», σχολίασε σε δήλωσή της μετά την ψηφοφορία η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) είναι μια σημαντική εξέλιξη ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που τόση συζήτηση γίνεται για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή