Τη συνέχιση της απεργίας τους έως και αύριο Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους, αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, όπως και οι γιατροί του ΙΚΑ, αντιδρώντας στο νόμο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.
Αποφάσισαν, επίσης, να παραμείνουν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου έως και αύριο, οπότε και θα πραγματοποιήσουν τη νέα γενική συνέλευση.
Διαβεβαιώσεις για τα εργασιακά
Σε συνέντευξη Τύπου, πάντως, που παραχώρησαν ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης διαβεβαίωσαν ότι κανένας δεν χάνει τα εργασιακά του δικαιώματα καθώς όλοι οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ μεταφέρονται με την ίδια εργασιακή σχέση στο νέο Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Αμφότεροι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία, καθώς όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, μπορεί να υπήρξαν αντιπαραθέσεις, αλλά όχι πόλωση.
Σταματάει μία ταλαιπωρία 27 ετών, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και κάλεσε σε διάλογο του γιατρούς για τη διαμόρφωση των επιμέρους διατάξεων του νόμου. Ένας νόμος δεν μπορεί να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες, σημείωσε και διαβεβαίωσε πως κάθε πτυχή θα εξεταστεί εντός δύο μηνών.
Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα νομικής φύσεως που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου Οργανισμού, ωστόσο όπως διαβεβαίωσε, «μέχρι το Μάρτιο, θα τα δούμε όλα», ώστε τον Ιούνιο ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί.
Εξάλλου όπως έγινε γνωστό, από 1ης Απριλίου στο υπουργείο Υγείας περνάει και η αρμοδιότητα για τις τιμές των φαρμάκων. Επίσης μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επανακοστολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων.
Οσον αφορά τις αντιδράσεις των γιατρών και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ο υπουργός Υγείας αρκέστηκε να πει ότι «δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη».
Τέλος, όπως αποκάλυψε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, εντοπίστηκαν 15 γιατροί του ΟΑΕΕ οι οποίοι έγραφαν συνταγές αξίας πάνω από 150.000 ευρώ το μήνα. Από το υπουργείο εξετάζεται η λύση της σύμβασής τους με το Ταμείο και η παραπομπή των υποθέσεων στον εισαγγελέα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ