Βουλή: Αντιπαράθεση Απ. Κακλαμάνη - Χ. Καστανίδη για τη δίκη των «Πυρήνων»

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 19:04
UPD:19:12

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Κακλαμάνη, σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο δικαστήριο δεν τα υπέδειξε ο ίδιος.

A- A A+

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνων της Φωτιάς».

Ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε την ανάγκη «δημοσιοποίησης της δίκης», ενώ ο κ. Καστανίδης σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο δικαστήριο δεν τα υπέδειξε ο ίδιος.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών, καθώς και χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους.

«Πράγματι είναι πολύ δύσκολες οι σημερινές συνθήκες και νομοθετούμε εκ των πραγμάτων με βία, γι' αυτό πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί για το πώς εφαρμόζονται οι νόμοι. Υπάρχει ύλη εκρηκτική στην κοινωνία και οφείλουμε εμείς να μην ανάψουμε το σπίρτο», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν πρέπει στα παιδιά 16, 17 ή 20 ετών να περάσει η αντίληψη που πέρασε με την δολοφονία Γρηγορόπουλου ότι το κράτος απειλεί τα ατομικά τους δικαιώματα».

Καταλήγοντας ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε πως «δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε εμείς πως θα γίνει η καταγραφή της κίνησης κάποιου και την ίδια ώρα ένας πολίτης που θέλει να πάει στα δικαστήρια να παρακολουθήσει μια δίκη, θα βρει την αίθουσα κλεισμένη από αστυνομικούς. Αυτά είναι πράγματα άλλων εποχών. Δεν ανήκουν σε αυτή την κυβέρνηση, σε εσάς, στο ήθος σας. Οφείλατε να πείτε στην προϊσταμένη της εισαγγελίας ότι η Πολιτεία αξιώνει τη δημοσιότητα της οποιασδήποτε δίκης».

«Κατανοώ και συμμερίζομαι την αγωνία σας. Όμως το παράδειγμα για τους ''Πυρήνες της φωτιάς'' δεν ήταν το καταλληλότερο. Δεν γνωρίζω να παραβιάζονται δικαιώματα στη δίκη», αντέτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Συνεχίζοντας ο κ. Καστανίδης σημείωσε ότι «δεν υποδεικνύει ο υπουργός τι θα κάνει η Δικαιοσύνη. Γνωρίζω όμως ότι το δικαστήριο βρέθηκε προ ορισμένων καταστάσεων. Πρέπει και οι νεαροί που μαζεύονται στο δρόμο και λένε ότι παραβιάζονται δικαιώματα να ακούσουν την αλήθεια. Στο δικαστήριο βρέθηκαν μετά από τρεις βομβιστικές επιθέσεις, οι νεαροί εκείνοι».

«Στο Στρασβούργο δεν θα λάβουν υπόψη τους ότι κάποιος αγενής βρίζει, αλλά γιατί ένας πολίτης όταν πάει σε ένα δικαστήριο του ζητάνε την ταυτότητα και βγάζουν αντίγραφο της. Την ανάγκη Δημοκρατίας υπερασπίζομαι και την ανάγκη να μην δίνεται λανθασμένο σήμα σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που αισθάνεται αποκομμένο», αντέτεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, προκαλώντας νέο σχόλιο του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Το αποκομμένο τμήμα της κοινωνίας πρέπει να φροντίσουμε να το αποκλιμακώσουμε, δίνοντας ακριβείς πληροφορίες. Έχω αντίρρηση ότι το δικαστήριο παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα. Πρώτος εγώ θα σπεύσω να εγγυηθώ τα δικονομικά δικαιώματα κατηγορουμένων αν παραβιαστούν», δήλωσε ο κ. Καστανίδης.

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τη θετική ψήφο των βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε από τα κόμματα της υπόλοιπης αντιπολίτευσης κυρίως στη διάταξη για την λειτουργία καμερών ασφαλείας σε δημόσιους χώρους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή