Δεν παραιτείται ο Μουμπάρακ

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 22:56
UPD:11/02/2011 00:17

A- A A+

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην εξουσία, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να παραιτείται απόψε και προκαλώντας οργή και απογοήτευση στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα μεταβιβάσει κάποιες από τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές. Όπως είπε «η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας θα λάβει χώρα από τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο».

Έστειλε παράλληλα μήνυμα πως δεν θα ανεχθεί επιταγές από το εξωτερικό. «Ποτέ δεν υπέκυψα στις ξένες πιέσεις, πάντα εργαζόμουν για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την πρόοδο, η πλειονότητα των Αιγύπτιων ξέρουν ποιος είναι ο Χόσνι Μουμπάρακ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εκφράζω τη δέσμευσή μου να συνεχίσω και να προστατεύσω το σύνταγμα και το λαό και να μεταβιβάσω την εξουσία σε όποιον εκλεγεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».

REUTERS

Ζήτησε συγγνώμη στις οικογένειες των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών και δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.

Ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει διαδικασίες για την τροποποίηση έξι άρθρων του συντάγματος και υποσχέθηκε να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα.

Τόνισε ότι «είναι απόλυτα αποφασισμένος να πραγματοποιήσει όλες τις υποσχέσεις» που έδωσε νωρίτερα.

«Εχω παρουσιάσει ένα όραμα… για την έξοδο από την τρέχουσα κρίση και για την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτουν οι νέοι και οι πολίτες… χωρίς να υποβαθμίσω το σύνταγμα με τρόπο που διασφαλίζει τη σταθερότητα της κοινωνίας μας», είπε.

Συμπλήρωσε ότι θα ακολουθήσει προηγούμενη δέσμευσή του να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα το Σεπτέμβριο. «Θα παραμείνω αμετακίνητος στην τέλεση του καθήκοντός μου και στη διασφάλιση των συμφερόντων των Αιγυπτίων (μέχρι τις επόμενες εκλογές). Αυτός είναι ο όρκος που έχω πάρει ενώπιον το Θεού και αυτού του έθνους και θα κρατήσω αυτόν τον όρκο», τόνισε.

«Η Αίγυπτος θα επικρατήσει, δεν θα με αφήσει και δεν θα την αφήσω μέχρι να πεθάνω στο έδαφός της», είπε χαρακτηριστικά.

Σουλεϊμάν: Η Αίγυπτος δεν πρέπει να οδηγηθεί στο χάος

Να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους για να επιστρέψει και η χώρα στην ηρεμία κάλεσε τους διαδηλωτές ο Aιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν αμέσως μετά την ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ.

Τους κάλεσε ακόμη «να αγνοήσουν αυτούς που επιθυμούν να ταρακουνήσουν την Αίγυπτο και να προκαλέσουν χάος».

«Είμαι έτοιμος να κάνω το παν για να διασφαλιστεί η ειρηνική μετάβαση εξουσίας σε αρμονία με το Σύνταγμα», υπογράμμισε.

Δεσμεύτηκε επίσης να εκπληρωθούν τα αιτήματα του λαού μέσω διαλόγου που ήδη άρχισε και συμφώνησε να υπάρξει ένας οδικός χάρτης.

Ο κ. Σουλεϊμάν τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν πρέπει να οδηγηθεί στο χάος και υποσχέθηκε πως ο στρατός θα προστατεύσει «την επανάσταση των νέων».

Ωστόσο, το πλήθος των διαδηλωτών δεν πείστηκε από τις ομιλίες του προέδρου και του αντιπροέδρου. Πολλοί διαδηλωτές μάλιστα έβγαλαν τα παπούτσια τους σε μια ένδειξη απόλυτης περιφρόνησης προς τον πρόεδρο, φωνάζοντας «κάτω, κάτω ο Μουμπάρακ» και «φύγε, φύγε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή