Γ. Παπανδρέου: Αναγκαία η οικοδόμηση μιας πιο δημοκρατικής Αιγύπτου

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 10:53
UPD:14:27
EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

Κάλεσμα στην Αίγυπτο «να βρει το δρόμο της και να ξεκινήσει μια ανοιχτή πολιτική διαδικασία για να εφαρμόσει τη δημοκρατία και περισσότερη ελευθερία» απηύθυνε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραμείνει στην εξουσία, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η οικοδόμηση μιας νέας, πιο σταθερής, πιο ισχυρής και πιο δημοκρατικής Αιγύπτου.

«Η έννοια της δημοκρατίας είναι μια έννοια οικουμενική που αγκαλιάζει τα οράματα και του αραβικού κόσμου και των μουσουλμανικών λαών», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και προειδοποίησε πως «μια σύγκρουση με το λαό θα είχε ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για την Αίγυπτο αλλά και για όλη την περιοχή».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «κανείς δεν θα υπαγορεύσει στον αιγυπτιακό λαό τι πρέπει να κάνει», παρατήρησε ότι η Αίγυπτος αναγεννιέται και κατέληξε ότι η ηγεσία της χρειάζεται να την καθοδηγήσει, καθώς «αυτή θα κριθεί από την ιστορία».

Γ. Καρατζαφέρης: Κίνδυνος τουρκικής επικυριαρχίας

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο να οδηγήσουν, όπως είπε, σε έναν «light» ισλαμισμό» με αποτέλεσμα την επικυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή, εξέφρασε από την πλευρά του μιλώντας στη Βουλή ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική σε αυτό που πάει να γίνει και σημείωσε ότι θα ήταν εξαιρετικά ικανοποιημένος αν είχε πραγματοποιηθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο.

«Να θυμίσω ότι η Ελλάδα, 30 χρόνια με τον κ. Μουμπάρακ δεν πήγε άσχημα. Κάναμε μεγάλες επενδύσεις. Τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις μας έχουν πάει εκεί και βεβαίως δεν έγινε τον τελευταίο μήνα δικτάτορας ο κ. Μουμπάρακ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

«Το καθεστώς αυτό», πρόσθεσε, «υπάρχει το ίδιο και απαράλλαχτο πάνω από 60 χρόνια, απλά τώρα δεν εξυπηρετεί τον Αμερικάνο, ο οποίος θέλει να κάνει αυτές τις ασκήσεις τις οποίες κάνει, τις ίδιες πολιτικές κινήσεις που έκανε επί 31 χρόνια στο Ιράν και του προέκυψε αυτό που το προέκυψε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή