Γ. Παπανδρέου: Ποτέ πια τρόικες

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 11:19
UPD:12:04

A- A A+

Δεν μας απειλούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μας δίνουν τη δυνατότητα να αντισταθούμε, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης ρωτούσε τον Πρωθυπουργό αν θα συναινέσει στο σχέδιο περαιτέρω υποβάθμισης του ρόλου του έθνους-κράτους, καλώντας τον να πάρει θέση έναντι όσων ζητεί το Βερολίνο.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό

Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό

Στις 25 Μαρτίου (στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) θα πρέπει να πείτε το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο των Βρυξελλών ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να πάρει θέση στα αιτήματα του Βερολίνου. Τι θέλει η κ. Μέρκελ, διερωτήθηκε, την εκχώρηση της ελληνικής κυριαρχίας;

Ποιος Έλληνας μπορεί να είναι περήφανος όταν βλέπει να έρχονται κάθε τρίμηνο οι υπεύθυνοι της τρόικας να μας ελέγχουν, παρατήρησε στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι για αυτή την εξάρτησή μας δεν φταίει καμία τρόικα. Δεν φταίει, είπε, η τρόικα για τα χρέη μας που διπλασιάστηκαν τα έξι χρόνια της ΝΔ, για τα προβλήματα στην παιδεία, για τις μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, για τη μη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για το πάρτυ στην Υγεία σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα χρόνια της ΝΔ η χώρα αφέθηκε στην ανομία και τη σπατάλη, εμείς, υποστήριξε, την αλλάζουμε, όχι για να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες αλλά για να απελευθερωθεί η Ελλάδα. Και για να τελειώνουμε με τις συνωμοσίες, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, ξέρετε τις ευθύνες του κ. Καραμανλή και της ΝΔ. Εμείς, αντίθετα, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, δεν λακίσαμε, δεν δραπευτεύσαμε, αυτοί όμως εφυγαν νωρίς για να μην διαχειριστούν τα λάθη τους, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι δεν έφυγαν όσο νωρίς έπρεπε.

Ποτέ πια να μην ξαναχρειαστούν τρόικες, ποτέ πια δάνειες δυνάμεις, ήρθε η ώρα να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση ήταν στο προεκλογικο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και ήταν αναγκαίες για τη χώρα μαζί με το συμμάζεμα του κράτους. Να σταματήσει η λογική της κοροϊδίας και του λαϊκισμού, όλα αυτά τα καταφέραμε εμείς με τη συνδρομή και τις θυσίες του λαού. Αυτά που πρέπει να αλλάξουν είναι αυτά στο εσωτερικό της χώρας και εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και περιμένουμε από όλους στη Βουλή να κάνουν το ίδιο, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν μας απειλούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί»

Απαντώντας στην ουσία της ερώτησης του κ. Καρατζαφέρη, ο Γ. Παπανδρέου διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: Τι εκχωρήσαμε στην Ευρώπη όταν στάθηκε στο πλευρό μας, έστω και διστακτικά στην αρχή; Εκχωρούμε αρμοδιότητες σε συλλογικά όργανα με δημοκρατικές διαδικασίες, διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε μάχη στις Βρυξέλλες για να μην καταργηθεί το δικαίωμα ψήφου ως κύρωση για τα υψηλά ελλείμματα, όπως ζητούσε το Βερολίνο.

Πιστεύουμε στην ισχύ εν τη ενώσει, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και απευθυνόμενος στον πρόεδος του ΛΑ.Ο.Σ. συμπλήρωσε: Ποιος απειλεί την κυριαρχία μας όταν είμαστε εκτεθειμένοι στους άγριους ανέμους της παγκοσμιοποίησης; Δεν μας απειλούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μας δίνουν τη δυνατότητα να αντισταθούμε. Μόνοι μας νομίζετε μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση... Θέλουμε ή όχι κοινά σύνορα και την προστασία τους, θέλουμε ή όχι κοινή οικονομική διακυβέρνηση, ρώτησε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γερμανία και Γαλλία δεν κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση, αλλά εμείς τόνισε, μεε βάση αυτά που ακούγονται, έχουμε πρόταση και θα την υποβάλουμε.

Μακάρι να είχαμε μία στέρεα αμυντική συμφωνία με την Ευρώπη, αντέτεινε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.. Αν η Ευρώπη μας εξασφαλίσει το μηδενισμο των κεφαλαίων που δαπανούμε για τους εξοπλισμούς θα ήμασταν ικανοποιημένοι, αν μας διασφαλίσει τα σύνορά μας θα είμαστε ικανοποιημένοι, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης εν μέσω χειροκροτημάτων από την πλευρά των βουλευτών του κόμματός του.

Ο πλούτος των αγροτών των εργατών των επιχειρηματιών έχει πάει σε τρεις χώρες, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ. Μας τα πήραν ... και η Γερμανία που μας τα πήρε παρανόμως έρχεται τώρα να μας επιβάλει κανόνες, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

Αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να γίνει ένα νέο ευρωσύνταγμα, υποστήριξε, επισημαίνοντας όμως πως η η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Πρέπει να πούμε ένα «ΟΧΙ», τόνισε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. Μιλάμε για Ευρώπη των ίσων δυνατοτήτων και όχι για μία Γερμανική Ένωση, παρατήρησε, συμπληρώνοντας: Τώρα γιατί έγινε ο κ. Σαρκοζί κατοικίδιο της κ. Μέρκελ αυτό είναι άλλη υπόθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή