Διαβεβαιώσεις Χ. Παμπούκη για τις αποζημιώσεις από τη Siemens

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 13:56

Η ελληνική πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό και ό,τι το καλύτερο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ζητώντας αποζημίωση από την εταιρεία Siemens έναντι των ζημιών που προκλήθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης.

A- A A+

Η ελληνική πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό και ό,τι το καλύτερο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ζητώντας αποζημίωση από την εταιρεία Siemens έναντι των ζημιών που προκλήθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο υπουργός τόνισε΄ότι θα ήταν ευχής έργο να επέλθει εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη γερμανική εταιρεία, με τον προσφορότερο τρόπο για το γενικό συμφέρον, διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα δοθεί δικαστική μάχη.

Στην περίπτωση αυτή πάντως, θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή αποτίμηση της ζημίας, καθώς, όπως εκτίμησε ο υπουργός, διαφορετικά οι αγωγές αυτές δεν θα έχουν τύχη και κάποιοι κακοπροαίρετοι θα μιλήσουν για συγκάλυψη. Επισήμανε ακόμη ότι αυτό που έγινε από την εξεταστική επιτροπή, ήταν μια πρώτη αποτίμηση που έγινε με το μάτι και δεν μπορεί να αποτελέσει νομική διεκδικητική βάση, ενώ χαρακτήρισε λογικώς αδύνατο να δοθούν ονόματα δωροδοκηθέντων από τη νέα διοίκηση της γερμανικής εταιρείας.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Μαρκογιαννάκης ζήτησε να αξιώσει η ελληνική πλευρά να δοθούν «τα ονόματα των επίορκων που χρηματοδοτήθηκαν», και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να στείλει τους κλέφτες στη φυλακή.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, που βρίσκεται στο στόχαστρο του πορίσματος της πλειοψηφίας, τόνισε ότι «δολοφονούνται άνθρωποι» μέσω του διασυρμού και των διαρροών της εξεταστικής επιτροπής, ενώ μίλησε ακόμη και για επιλεκτική στοχοποίηση.

«Ανακαλέστε την απόφαση αυτή, γιατί τότε θα ειπωθούν αλήθειες και μάλιστα κατά τρόπο εξωθεσμικό», ανέφερε ο βουλευτής και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πόρισμα της εξεταστικής ήταν «πόρισμα συγκάλυψης και προστασίας αυτών που έκλεψαν, και μόνον για να υπάρξει κάποιο προπέτασμα υποδείχθηκαν κάποιοι άλλοι».

Απαντώντας, ο κ. Παμπούκης απέδωσε μέρος της ευθύνης για τυχόν διασυρμό προσώπων, στα μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ρίχνεται λάσπη και να θίγονται υπολήψεις προσώπων που δεν είχαν εμπλοκή.

Στο συζήτηση παρενέβη και ο προεδρεύων της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος ζήτησε επίσης ταχύτατη συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια. «Είναι ανυπόφορη η θέση του αθώου που περιλαμβάνεται στοχευμένα στην τάξη των υπόπτων. Πρέπει να υπάρξει κάποια φροντίδα συνταγματική, πολιτική και ηθική», τόνισε.

Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κατηγορία, αλλά απλώς ορισμένες πορισματικές θέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή