Παραιτήθηκε η παλαιστινιακή κυβέρνηση

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 09:51
UPD:12:37

Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

A- A A+

Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Την παραίτηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης ανακοίνωσε υπουργός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο πρόεδρος Αμπάς αναμένται να δώσει στον Φαγιάντ εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Το Σάββατο η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών μέχρι το Σεπτέμβριο προκειμένου να αναγνωριστεί η νομιμότητά της μετά τις διαρροές για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και την κατάρρευση των καθεστώτων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, με τα οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς.

Η Χαμάς, το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα που ελέγχει τη Γάζα, ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Φαγιάντ θα είναι «παράνομη».

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ο εκπρόσωπος του κινήματος στη Γάζα, υπενθύμισε στους Παλαιστίνιους πως η απερχόμενη κυβέρνηση Φαγιάντ ουδέποτε επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί η Χαμάς, και ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα είναι παράνομη χωρίς την επικύρωση αυτή.

«Το μέτρο αυτό είναι παράνομο και απορρίπτεται . Η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ζούχρι.

Σημειώνεται ότι οι ισλαμιστές της Χαμάς, υπό τον έλεγχο των οποίων τελεί η Λωρίδα της Γάζας, αμφισβητούν τη νομιμότητα του Αμπάς και της κυβέρνησης. Η θητεία του Αμπάς εξέπνευσε τον Ιανουάριο του 2009 αλλά παρατάθηκε μέχρι τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών προκειμένου να αποτραπεί ένα κενό εξουσίας.

Ο Φαγιάντ είναι μια προσωπικότητα που σέβεται η Δύση γιατί εξυγίανε τα παλαιστινιακά δημοσιονομικά και βελτίωσε την κατάσταση της ασφάλειας στη Δυτική Όχθη.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή