Αίγυπτος: Αποχωρούν σταδιακά από την πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 12:18

Ο στρατός της Αιγύπτου απηύθυνε τελεσίγραφο προς τους τελευταίους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ να αποχωρήσουν. Χιλιάδες αποχώρησαν από την πλατεία μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του στρατού για διάλυση του κοινοβουλίου και αναστολή της ισχύος του συντάγματος.

A- A A+

Ο στρατός της Αιγύπτου απηύθυνε τελεσίγραφο προς τους τελευταίους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ να αποχωρήσουν, απειλώντας με συλλήψεις. Χιλιάδες αποχώρησαν από την πλατεία, κεντρικό σημείο της εξέγερσης που οδήγησε την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του στρατού για διάλυση του κοινοβουλίου και αναστολή της ισχύος του συντάγματος.

Χθες, στρατιώτες συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πλατεία ανοιχτή στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κάποιοι διαδηλωτές είχαν δεσμευτεί να μείνουν στην πλατεία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για δημοκρατία, ενώ οι διοργανωτές προειδοποιούν με νέες διαδηλώσεις σε αντίθετη περίπτωση. Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί μαζική «πορεία της νίκης».

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας της Αλεξάνδρειας στο κέντρο του Καΐρου, καλώντας τους εργοδότες τους να παραιτηθούν. Διαμαρτυρίες, καταλήψεις και απεργίες έχουν πραγματοποιηθεί στο χρηματιστήριο, εργοστάσια υφαντουργίας και χαλυβουργίας, ΜΜΕ, ταχυδρομεία, σιδηροδρόμους, το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Υγείας.

Χθες, η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας για έξι μήνες ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, ύστερα από τροποποιήσεις στο σύνταγμα.

Ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αναφέρει επίσης ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος ενώ μια επιτροπή καταρτίζει ένα τροποποιημένο σύνταγμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή