Κύμα μεταναστών φτάνει στην Ιταλία από την Τυνησία

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 15:02
REUTERS

A- A A+

Φόβους για ανθρωπιστική κρίση έχει δημιουργήσει η άφιξη χιλιάδων μεταναστών από την Τυνησία στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

Περίπου 4.000 λαθρομετανάστες από την Τυνησία υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στο νησί, το οποίο διαθέτει μόνο ένα κέντρο υποδοχής 850 ατόμων.

Οι αρχές της Τυνησίας ανακοίνωσαν πως απορρίπτουν «κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις», αλλά είναι έτοιμες να συνεργαστούν με άλλες χώρες για να εμποδίσουν τους Τυνήσιους να μεταναστεύουν παράνομα στην Ευρώπη, απαντώντας στην ανακοίνωση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι ότι θα ζητήσει να μεταβούν στην Τυνησία Ιταλοί αστυνομικοί για να περιορίσουν το κύμα προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον έφτασε σήμερα στην Τυνησία για να μεταφέρει την υποστήριξη της Ευρώπης στην διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης της χώρας και να συζητήσει τους τρόπους περιορισμού της λαθρομετανάστευσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας κατηγόρησε νωρίτερα την ΕΕ ότι «δεν κάνει τίποτε» για το θέμα αυτό.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Τύνιδα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι. Η Τυνησία και η Ιταλία έχουν «κοινό συμφέρον να σταματήσουν την λαθρομετανάστευση», δήλωσε ο Φρατίνι.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε «μια βοήθεια, όπως η παροχή εξοπλισμού στις αστυνομικές δυνάμεις» και πρόσθεσε πως μπορεί να δοθούν στην Τυνησία «σημαντικά μέσα -θαλάσσια και χερσαία- για τον έλεγχο των τυνησιακών ακτών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή