Γ. Πεταλωτής: Ρεαλιστικός, αλλά ενδεικτικός ο στόχος των 50 δισ. ευρώ

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 16:57
UPD:21:28

«Ο στόχος που μπήκε είναι ενδεικτικός, δεν υπάρχει απόφαση συγκεκριμένη για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή το πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει από τις δηλώσεις της τρόικας για τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ.

A- A A+

«Ο στόχος που μπήκε είναι ενδεικτικός, δεν υπάρχει απόφαση συγκεκριμένη για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή το πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει από τις δηλώσεις της τρόικας για τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ.

«Ο πήχης είναι υψηλός, τον βάλαμε όμως εμείς. Είναι υψηλός γιατί και οι προσδοκίες που έχουμε πλέον από την πορεία της χώρα μας είναι υψηλές», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε: «Η απόφαση ήταν δική μας και γι’ αυτό ακριβώς είπαμε ξεκάθαρα ότι η στάση των εκπροσώπων της τρόικας ήταν απαράδεκτη. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακοινώνουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ... Από τη στιγμή που υπερέβησαν το μέτρο, υπήρχε και η ανάλογη αντίδραση».

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ «είναι ρεαλιστικός, είναι όμως ενδεικτικός και όχι περιοριστικός». Επεσήμανε ακόμη ότι «δεν μιλάμε για πωλήσεις, για ξεπούλημα, αλλά για αξιοποίηση που έχουμε άμεση υποχρέωση σχεδιασμένα να την βάλουμε μπρος».

Επιπλέον, ανέφερε πως το γεγονός ότι το Δεκέμβριο υπολογιζόταν ότι η αξιοποίηση θα αφορούσε 7 δισ. έως το 2013 και έφτασε τώρα η κυβέρνηση να βάλει έναν πολύ υψηλότερο στόχο, «δείχνει ακριβώς ότι το πρόγραμμά μας πετυχαίνει και έχουμε δυνατότητες να αξιοποιήσουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη δημόσια περιουσία».

Ερωτηθείς γιατί καθυστέρησε η κυβέρνηση να αντιδράσει στις δηλώσεις της τρόικα, ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι όχι να αποφασίζει εν θερμώ, αλλά «με δυναμικότητα, αποφασιστικότητα και μέτρο που επιβάλουν οι συνθήκες που πολιτευόμαστε, να αντιδρούμε όσον αφορά στα εθνικά μας συμφέροντα». Πρόσθεσε δε ότι η ΝΔ αντέδρασε την άλλη μέρα το μεσημέρι.

«Υποκριτική η στάση της ΝΔ»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «σαφώς και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί».

Την ίδια στιγμή, μίλησε για υποκριτική στάση της ΝΔ και την κάλεσε να εξηγήσει γιατί ζητά την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου, «όταν εκείνη και χωρίς ξεκάθαρη διαφάνεια πρότεινε την "αξιοποίηση ή πώληση" δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, ωστόσο με στόχο τα δύο χρόνια, αντί για το 2015».

«Τι είναι πιο ρεαλιστικό, νομιμοποιημένο και πιο συμφέρον για το λαό;», διερωτήθηκε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε: «Η ΝΔ ας εκτονώσει αλλού τα αδιέξοδά της».

«Αντιλήφθησαν ότι υπερέβησαν τα όρια»

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση καλύπτεται από την ανακοίνωση της τρόικας, απάντησε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε και οι συνομιλίες που είχαν οι επικεφαλής της με τον πρωθυπουργό δείχνει ότι πραγματικά αντελήφθησαν ότι υπερέβησαν κάποια όρια, ότι ο ρόλος και το έργο τους είναι δεδομένο, ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση στο ποιος αποφασίζει για συγκεκριμένα πράγματα στη χώρα, ότι «δώσαμε και καταλάβανε ότι ο ρόλος της τρόικας είναι πολύ περιορισμένος και συγκεκριμένος».

«Τις πολιτικές μας τις σχεδιάζουμε και τις υλοποιούμε εμείς, μέχρι κεραίας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι την Παρασκευή το βράδυ, παρά τις παραφιλολογίες για καθυστέρηση, ο καθένας είδε μέχρι που φτάνουν τα όριά του.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος και σκέψη να ζητήσει η κυβέρνηση αντικατάσταση των εκπροσώπων της τρόικας, αφού «δεν έχει σημασία ποια είναι τα πρόσωπα, αλλά ποια τακτική ακολουθούν όταν έρχονται στη χώρα μας».

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και χωρίς λαϊκισμούς. Τόνισε ταυτόχρονα, ότι η τρόικα θα πρέπει να «αποδαιμονοποιηθεί» και ότι πρόκειται για εκπροσώπους-υπαλλήλους των οργανισμών που αποτελούν τους πιστωτές μας μέσα από μια συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση. Εφόσον η δουλειά τους γίνεται όπως πρέπει και χωρίς λαϊκισμούς, μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ρεν: Ατυχείς δηλώσεις

Αναφορά στο ζήτημα που ανέκυψε έκανε και ο επίτροπος επί των οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρεν χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι ήταν όντως «ατυχείς» οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με γενναία βήματα στις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές , τονίζοντας παράλληλα ότι αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επίπεδο της ευρωζώνης αποδειχθούν ανεπαρκείς, τότε και οι ελληνικές προσπάθειες θα πέσουν στο κενό.

Κόντρα και στη Βουλή

Η αντιπαράθεση μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόϊκας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μεταφέρθηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών Αττικής Χρήστος Μαγκούφης επέκρινε την τρόικα: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και όλων όσων στηλίτευσαν την απαράδεκτη συμπεριφορά των κομισάριων της τρόικας. Ως βουλευτής οφείλω να στείλω μήνυμα προς τους κιμισάριους ότι το φιλότιμο του έλληνα δεν χαρίζεται δεν υφαρπάζεται και δεν δέχεται εντολές. Αντί να προκαλούν με υποτακτικές διαθέσεις γιατί δεν μηδενίζεται το χρέος ας προσγειωθούν στη σύνεση. Η Γερμανία ας καταβάλει τις γερμανικές αποζημιώσεις δια να δικαιούται να ομιλεί. Αρεκτά με την απρέπεια στη μάνα του πολιτισμού».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος επιτέθηκε στη κυβέρνηση κατηγορώντας την «για φτηνά επικοινωνιακά τερτίπια και ψεύτικα δάκρυα, δημιουργία εντυπώσεων, που υποτιμούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού». «Παρακολουθήσαμε μια φαρσοκωμωδία. Η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης δεν εξαπατά κανένα ότι ήταν και συμφωνημένα και συνενοημένα. Μπορεί να καταδίκασε την συμπεριφορά της Τρόϊκας όχι όμως και την ουσία των δηλώσεων της γιατί η πρόθεση της για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ήταν δεδομένη» ανέφερε ο κ Παπαδόπουλος.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός κατάλαβε τι έγινε ακριβώς καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν με την τρόϊκα και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για φτηνό έργο των δύο κομμάτων που υποστηρίζουν την ίδια πολιτική. «Η τρόικα ανακοίνωσε με ωμό τρόπο «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο», η κινητή και ακίνητη περιουσία της χώρας, και αφού ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες στήθηκε με αποκριάτικη αμφίεση, η μεταμεσονύκτια αντίδραση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε και πρόσθεσε: «Το ίδιο τζούφια είναι και η πολιτική της ΝΔ. Ίδιες είναι οι προτάσεις τους. Ο κ. Σαμαράς μιλά για 50 δισ. σε δύο χρόνια, ενώ ΠΑΣΟΚ και τρόϊκα λένε για 50 δισ. σε 4 χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή