Δύο καταξιωμένοι σολίστ διεθνούς φήμης, ο Αμερικανός πιανίστας Ντάνιελ Μπλούμενταλ και ο κυπριακής καταγωγής βιολονίστας Τζωρτζ Βας, θα δώσουν δύο μοναδικά ρεσιτάλ στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, στις 19 και 25 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.
Ένα ρεσιτάλ με έργα των Μπετόβεν και Σούμαν θα δώσει ο διάσημος Αμερικανός πιανίστας και καθηγητής στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών Ντάνιελ Μπλούμενταλ, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου. Η συναυλία ξεκινά με δύο σονάτες του Μπετόβεν, τη Σονάτα για πιάνο αρ. 15 σε ρε μείζονα, έργο 28, και τη Σονάτα για πιάνο αρ. 31 σε λα ύφεση μείζονα, έργο 110.Η πρώτη, γνωστή και ως «ποιμενική» ξεχωρίζει χάρη στην ποικιλομορφία και τη τεχνική της λεπτομέρεια. Το έργο γράφτηκε σε μια εποχή που η κατάσταση της ακοής του συνθέτη είχε επιδεινωθεί δραματικά και είναι αφιερωμένο στον κόμη Τζόζεφ Φον Σονεφελς. Η δεύτερη, είναι μία από τις τρεις σονάτες που παρήγγειλε ο Μόριτζ Σλεσιντζερ της ομώνυμης εταιρείας μουσικών εκδόσεων κι αγόρασε προς 90 δουκάτα.
Στο δεύτερο μέρος, το περίφημο Καρναβάλι του Σούμαν για σόλο πιάνο, ένα από τα πιο απαιτητικά και διάσημα έργα του. Αποτελείται από 21 μικρές σε διάρκεια και διαφορετικού ύφους μελωδίες που συνδέονται με ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Σε κάθε μία από τις συνθέσεις αντιστοιχεί ένας χαρακτήρας καρναβαλιού. Αυτό που προκύπτει, είναι ένας χορός μεταμφιεσμένων στον οποίο συμμετέχουν πρόσωπα από τη κομέντια ντελ άρτε φίλοι του Σούμαν, αλλά και ο ίδιος ο συνθέτης. Το έργο λέγεται αλλιώς Μικρές σκηνές σε τέσσερις νότες, και πρόκειται στην ουσία για έναν γρύφο η αποκρυπτογράφηση του οποίου αποτελεί πραγματική πρόκληση.
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30 Ρεσιτάλ βιολιού Τζωρτζ Βας
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα για βιολί και πιάνο για τους λάτρεις του συγκεκριμένου ρεπερτορίου και όχι μόνο, θα ερμηνεύσει ο κυπριακής καταγωγής βιολονίστας Τζωρτζ Βας με τη συνοδεία της Αννίνης Τσιούτη στο πιάνο, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.
Η συναυλία θα ξεκινήσει με τη Σονάτα σε Ρε Μείζονα RV 10 του Βιβάλντι, στη συνέχεια, η νοσταλγική Σονάτα σε Σολ μείζονα, έργο 78 του Μπραμς, επίσης γνωστή και ως Σονάτα της Βροχής, αφού στο τελευταίο μέρος το βιολί «μιμείται» τις σταγόνες της βροχής. Το μέρος αυτό μάλιστα, ήταν το αγαπημένο της Κλάρα Σούμαν, τόσο που δήλωνε πως θέλει η μελωδία αυτή να τη συνοδεύει στον άλλο κόσμο. Και από τη Σονάτα της Βροχής στη Σονάτα της Άνοιξης του Μπετόβεν, έργο αφιερωμένο στον κόμη Μόριτζ Φον Φρίερς, όπως και πολλά άλλα έργα του συνθέτη.
Στο δεύτερο μέρος, ακολουθούν έργα δύο Ρώσων συνθετών από την περίφημη «πεντάδα» της Αγίας Πετρούπολης, το Hindu Song από το συμφωνικό ποίημα «Sadko» του Κορσακωφ και το Orientale, ένα από τα 24 έργα για βιολί υπό τον τίτλο Kaleidoscope, έργο 50, του συνθέτη και μουσικοκριτικού César Cui, το έργο The Dance Of The Goblins , Scherzo fantastique, έργο 25 του συνθέτη Μπαζίνι, αλλά και διάσημα τραγούδια σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο, όπως το Vocalise,έργο 34, No. 14 του Ραχμάνινωφ και το None but the lonely heart ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Τσαικόφσκι.
Πληροφορίες
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
Ντάνιελ Μπλούμενταλ στις 19 Φεβρουαρίου 2011
Τζωρτζ Βας στις 25 Φεβρουαρίου 2011