Μεταναστευτική κρίση στην Ιταλία: Έκκληση για 100 εκ. ευρώ από την ΕΕ

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 12:49

Η ιταλική κυβέρνηση απηύθυνε επίσημο αίτημα στην ΕΕ για οικονομική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το κύμα χιλιάδων μεταναστών που φτάνουν από την Τυνησία (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η ιταλική κυβέρνηση απηύθυνε επίσημο αίτημα στην ΕΕ για οικονομική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το κύμα χιλιάδων μεταναστών που φτάνουν από την Τυνησία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας ανέφερε ότι η χώρα ζητεί 100 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ. Περίπου 5.000 μετανάστες έχουν φτάσει στο μικρό νησί Λαμπεντούζα μετά την εξέγερση του Ιανουαρίου στην Τυνησία.

Εν τω μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι τουλάχιστον πέντε μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν βυθίστηκε το πλοίο που τους μετέφερε αφού είχε συγκρουστεί με πλοίο του τυνησιακού λιμενικού.

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα έχει κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση «κρίσιμη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, επισήμανε ότι η κατάσταση «είναι επείγουσα και αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα ζήτησε την επέμβαση της δύναμης της ΕΕ για φύλαξη των συνόρων, Frontex.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή