2,2 δισ. ευρώ για ανάπτυξη δομών Δια Βίου Μάθησης

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 16:54

Ποσό ύψους 2,2 δισ. ευρώ θα διατεθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την ανάπτυξη δομών Δια Βίου Μάθησης, όπως ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά κατά την ομιλία της στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση.

A- A A+

Ποσό ύψους 2,2 δισ. ευρώ θα διατεθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την ανάπτυξη δομών Δια Βίου Μάθησης, όπως ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού.

Παρουσιάζοντας τους πυλώνες του Εθνικού Προγράμματος για τη Δια Βίου Μάθηση, η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι θα εκδοθούν επιταγές για σπουδές στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, οι οποίες θα δίνονται σε νέους και νέες με οικονομικά κριτήρια.

WWW.PRIMEMINISTER.GR

Παράλληλα, στο πλαίσιο σύνδεσης της εκπαίδευσης με την απασχόληση νέοι απόφοιτοι λυκείου, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΜΕ, θα μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης που θα αναπτύσσουν από κοινού οι επιχειρήσεις και το Δίκτυο Διά Βίου Μάθησης. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε η κ. Γενηματά οι νέοι θα αποκτούν γνώσεις, θα κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και ένα ποσοστό από αυτούς θα προσλαμβάνεται για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για τη Δια Βίου Μάθησης, προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία του θεσμού του μέντορα για την υποστήριξη φοιτητών που πραγματοποιούν εργασίες σχετικές με θέματα επιχειρηματικότητας, αλλά και την ανάπτυξη του θεσμού της χορηγίας (sponsoring) για τη στήριξη επιχειρήσεων νέων επιστημόνων.

Ανακοίνωσε επίσης την εισαγωγή σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, όπως είπε, στην ανάπτυξη δράσεων συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού για την εκπαίδευση, την αρχική επαγγελματική κατάρτιση και την απασχόληση.

«Πρέπει και μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, όχι με αφαίρεση πλούτου από τους εργαζόμενους, αλλά με επένδυση στην Παιδεία και τη γνώση» ανέφερε η κ. Γενηματά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Δια Βίου Μάθησης ιδίως στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα.

Στα οφέλη της Δια Βίου Μάθησης εστίασε κατά την ομιλία της και η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Η Δια Βίου Μάθηση, τόνισε, «συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προοπτική απασχόλησης γιατί παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης ανταπόκρισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και στη σύνδεση των παρεχόμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Α. Διαμαντοπούλου: Kάθε πολίτης με γνώσεις, κάθε επαγγελματίας με προσόντα

Α. Διαμαντοπούλου: Kάθε πολίτης με γνώσεις, κάθε επαγγελματίας με προσόντα

Σύμφωνα με την υπουργό, οι προγνώσεις για τη χώρα μας για τη δεκαετία 2010-2020 όσον αφορά την προσφορά και ζήτηση θέσεων εργασίας, δείχνουν αύξηση της ζήτησης σε επαγγέλματα μεσαίου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Μετά το 2011 και μέχρι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν γύρω στις 370.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι στις μεταφορές και διανομή αγαθών, στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες. Οσον αφορά τη ζήτηση νέων θέσεων εργασίας, ο πιο γοργά αναπτυσσόμενος επαγγελματικός κλάδος σε βάθος δεκαετίας θα αφορά τεχνικούς και συναφή επαγγέλματα και εργαζόμενους στις πωλήσεις. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, πως η χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια θα έχει ανάγκη από επαγγελματίες και τεχνίτες με τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και με προσόντα μεσαίου επιπέδου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή