Ενστάσεις συμβολαιογράφων στο ν/σ για το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 18:54
A- A A+

Την αντίθεσή τής στη ρύθμιση του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την πανελλαδική αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων κατά 20%, εκφράζει η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το λεγόμενο «άνοιγμα των επαγγελμάτων» ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής, Κων. Βλαχάκης, «από την ελληνική κυβέρνηση και τους συντάκτες τού υπό ψήφιση νόμου, έχει γίνει αποδεκτό ότι ο συμβολαιογράφος δεν είναι επιχειρηματίας, αλλά δημόσιος λειτουργός, που εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών και το δημόσιο συμφέρον».

Για το λόγο αυτό η αμοιβή του, σύμφωνα με το άρθρο 4 τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου, καθορίζεται διοικητικά και δεν επιτρέπεται η διαπραγμάτευσή της. Για την εξυπηρέτηση επίσης των αναγκών της εθνικής οικονομίας, προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι η αμοιβή θα καθορίζεται σε ποσοστό, το οποίο θα μειώνεται όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής.

Με τη δεύτερη ωστόσο παράγραφο του ίδιου άρθρου, επισημαίνει ο κ. Βλαχάκης, αναιρείται ο χαρακτήρας του συμβολαιογράφου, ως δημοσίου λειτουργού, δεδομένου ότι εισάγεται η «ελεύθερη διαπραγμάτευση», όταν πρόκειται να εισπραχθεί αμοιβή σε συμβάσεις στις οποίες, κατά την εισηγητική έκθεση, «η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής είναι πολύ μεγάλη».

Οι συμβολαιογράφοι προτείνουν την απάλειψη της επίμαχης αυτής δεύτερης παραγράφου του εν λόγω άρθρου και την καθιέρωση «διοικητικά αναλογικής αμοιβής σε ποσοστό το οποίο θα μειώνεται ελαχιστοποιούμενο, όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής».

Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν, θα εξυπηρετείται πλήρως ο σκοπός της προαγωγής της εθνικής οικονομίας, όπως διατυπώνεται στην εισηγητική έκθεση, χωρίς να καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας της παροχής τής συμβολαιογραφικής υπηρεσίας.

Η συντονιστική επιτροπή του κλάδου εκφράζει επίσης την αντίθεσή της στην αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων της χώρας κατά 20%, τονίζοντας ότι «η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει επιπλέον αριθμό συμβολαιογράφων» γεγονός που επιβεβαιώνεται σε υπό εκπόνηση, μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή