Τεράστια προβλήματα, τρία χρόνια μετά

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 20:20

A- A A+

Το Κόσοβο, το οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια πολιτικά και οικονομικά εμπόδια, βλέπει την διεθνή εικόνα του να αμαυρώνεται, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να γιορτάσει την Πέμπτη την τρίτη επέτειο της κήρυξης της ανεξαρτησίας του.

"Τρια χρόνια μετά την ανεξαρτησία του και αναμένοντας να αναγνωριστεί και από άλλα κράτη, δεν επιτρέπεται στο Κόσοβο να κρατά τα μάτια κλειστά" στις αποκαλύψεις της έκθεσης Ντικ Μάρτι, εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Χότζα, διευθυντής της Λέσχης για την Εξωτερική Πολιτική στην Πρίστινα.

Ο Χότζα, αναφέρεται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή Ντικ Μάρτι (Συμβούλιο της Ευρώπης) για το παράνομο εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο. Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε εμπλοκή του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου" και του απερχόμενου πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, σε παράνομο εμπόριο οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν από Σέρβους -και όχι μόνο- αιχμαλώτους πολέμου, στο Κόσοβο και τη βόρεια Αλβανία.

Η έκθεση, "αμαύρωσε την ήδη κακή εικόνα του Κοσόβου", επισημαίνει ο αναλυτής Ενβέρ Ρομπέλι. "Το νέο κράτος έχει την εικόνα μιας ζώνης εγκληματιών και πολλοί Eυρωπαίοι πολιτικοί είναι αντίθετοι με την απελευθέρωση του καθεστώτος που ισχύει για τις άδειες εισόδου (στη φωτογραφία στιγμιότυπο από συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα), φοβούμενοι κύμα προσφύγων, αλλά και αύξηση της εγκληματικότητας", υπογράμμισε ο ίδιος.

Το πρόβλημα αυτό προστίθεται σε εκείνο της άσχημης κατάστασης της οικονομίας και εμποδίζουν την δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους. Το Κόσοβο είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, η ανεργία φτάνει το 40% και το 45% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων του ζουν σε καθεστώς φτώχειας.

"Βλέπω ελάχιστη πρόοδο και πολλές αποτυχίες", λέει o 27χρονος Κοράμπ Αζέτι.

"Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε θαύματα σε τρία χρόνια, όμως το κράτος δεν έκανε για τους πολίτες του αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει, ακόμα και με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσόβου Σαφέτ Γκερτζάλιου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Κοσόβου έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα από τις έρευνες της Αποστολής της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης της ΕΕ (Eulex) για ανώτατους αξιωματούχους που θεωρούνται υπεύθυνοι για υπεξαίρεση σημαντικών κεφαλαίων. "Αυτό επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Δίνουμε την εικόνα μιας χώρας που η διαφθορά είναι συνυφασμένη με την διαδικασία λήψης αποφάσεων", κατέληξε ο Χότζα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή