Γ. Παπανδρέου: Η χώρα απέκτησε πρόσωπο και αξιοπιστία

«Ιστορική» η απόφαση για μη πώληση δημόσιας περιουσίας
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 13:09
UPD:18:44

Για «ορυμαγδό απαισιοδοξίας» από «τσιτάτα διαφόρων κομμάτων ή πολιτικών προσώπων» που υποστήριζαν ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει», έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

A- A A+

Για «ορυμαγδό απαισιοδοξίας» από «τσιτάτα διαφόρων κομμάτων ή πολιτικών προσώπων» που υποστήριζαν ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι το έλλειμμα θα κινηθεί πάνω από 10% και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, έκανε λόγο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο ορυμαγδός απαισιοδοξίας συνεχίζεται και από μερίδα των ΜΜΕ και γενικότερα μέσα από ένα κλίμα καταστροφολογίας, μεμψιμοιρίας και παραίτησης.

Η χώρα δεν καταρρέει. Αντίθετα έχει αποκτήσει πρόσωπο και αξιοπιστία, παράλληλα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αγορών, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε θετική την αξιολόγηση της τρόϊκας, που εξασφάλισε την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου.

«Καμία τρόικα δεν μας υποχρέωσε»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση της κυβέρνησης για τη μη πώληση δημόσιας περιουσίας, η οποία θα κατοχυρωθεί με νόμο, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς να καταγράψουν τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται υπό την εποπτεία τους και να υποβάλουν προτάσεις για την αξιοποίησή της.

Κάλεσε δε τα υπόλοιπα κόμματα να μιλήσουν επιτέλους για την «ταμπακέρα» - «αν στηρίζουν ή όχι αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση. Να μην κρύβονται και να μην υποκρίνονται».

«Περιμένουμε απαντήσεις και περιμένουμε να τελειώσουν οι υπεκφυγές, όπως αυτές που βλέπουμε συνεχώς, ιδιαίτερα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που ανεύθυνα λειτούργησε ως κυβέρνηση, ανεύθυνα λειτουργεί και σήμερα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη στάση της τρόικας, επανέλαβε ότι οι εκπρόσωποί της «υπερέβησαν τα εσκαμμένα, παρεξηγώντας το ρόλο τους». «Θα έλεγα ότι αυτό μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο, να κάνουμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της το συντομότερο και χωρίς δάνειες δυνάμεις», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Σημείωσε μάλιστα η κυβέρνηση με προσεκτικούς και αποφασιστικούς χειρισμούς, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, διότι, όπως είπε, «η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού αποτελεί κόκκινη γραμμή».

Εξήγησε ακόμη πως «το μνημόνιο λήγει την Ανοιξη του 2013. Το χρονοδιάγραμμα, που εμείς θέσαμε μέχρι το 2015, για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, υπερβαίνει αυτό το χρονικό ορίζοντα, γι΄ αυτό είναι δική μας βούληση, όχι δικό τους μέλημα, ούτε να ανακοινώνουν, ούτε να διαχειρίζονται αυτή την υπόθεση».

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως «ο ενδεικτικός στόχος της εξασφάλισης εσόδων ύψους 50 δισ. - θέμα για το οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση, από αποκρατικοποιήσεις, αλλά και από αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου σε βάθος πενταετίας και πέρα, είναι καταρχήν μια δική μας πρόθεση. Κανείς και καμία τρόικα δεν μας υποχρέωσε, ούτε μπορούσε εξάλλου να θέσει αυτό το στόχο».

ΝΔ: Κινήσεις εντυπωσιασμού

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξαπέλυσε εν τω μεταξύ σήμερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης, κατηγορώντας την ότι έχει χάσει την ουσία και ότι προχωρεί σε κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.

«Πως είναι δυνατόν μία κυβέρνηση που έχει υπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο και έχει βάλει υποθήκητη δημόσια περιουσία να έρχεται σήμερα και να εμφανίζεται ως προστάτης της δημόσιας περιουσίας;» διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης, επικαλούμενος τόσο την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου υπάρχει ρητή αναφορά σε πώληση δημόσιας περιουσίας, όσο και το άρθρο 14 του μνημονίου όπου και εκεί γίνεται λόγος για πώληση δημόσιας περιουσίας.

Όταν έχεις κάνει όλα αυτά τότε δεν προστατεύεις τη δημόσια περιουσία, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πάντως σχετικά με τη διαφορετική στάση που έχει κρατήσει για το θέμα ο βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως αυτές είναι προσωπικές απόψεις και ότι τις θέσεις της ΝΔ για το θέμα τις εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε νεότερή του δήλωση γενικότερα για την οικονομία ο κ. Μιχελάκης, αντεπιτέθηκε στον Πρωθυπουργό για τις αναφορές του περί απαισιοδοξίας και τσιτάτατα κομμάτων ή πολιτικών. Οπως ανέφερε, «ο κ. Παπανδρέου, για άλλη μια φορά, κατηγόρησε τους πάντες για όσα ο ίδιος ευθύνεται». «Του θυμίζουμε ότι φράσεις όπως “δεν βγαίνει ο λογαριασμός” και “ο προϋπολογισμός δεν είναι αξιόπιστος” τις είπαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έχουν γίνει πρώτο θέμα στις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά Δελτία Ειδήσεων» πρόσθεσε.

Τον κατηγόρησε ακόμη πως επιμένει να ωραιοποιεί την οικονομική κατάσταση και δεν είπε λέξη «για τα νέα σκληρά μέτρα ύψους 13 δις που θα αποφασίσει το Μάρτιο, για την ύφεση, την ανεργία και τα λουκέτα».

ΚΚΕ: Επιτακτική ανάγκη η αντεπίθεση κατά της πλουτοκρατίας

«Τα ''μπράβο'' από την τρόικα, την ΕΕ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που ο πρωθυπουργός προβάλλει ως επιβεβαίωση της πολιτική του, δεν εκφράζουν μόνο στήριξη στα βάρβαρα μέτρα που έχει ήδη λάβει αλλά και ενθάρρυνση για τα χειρότερα που μαζί τους έχει συναποφασίσει κατά του λαού, του πλούτου και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Τονίζει δε πως «η οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση κατά της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της είναι επιτακτική ανάγκη και καθήκον για το λαό προκειμένου να αντιμετωπίσει την καταστροφή στην οποία τον οδηγούν».

ΛΑΟΣ: Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σκοινί

«Το ''εκκρεμές της κουτουράδας'' συνεχίζεται. Ας καταλάβουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σκοινί», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή