Μπαχρέιν: Χιλιάδες στις κηδείες διαδηλωτών

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 10:58
UPD:14:25

Χιλιάδες πολίτες στο Μπαχρέιν συγκεντρώθηκαν στις κηδείες διαδηλωτών που σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στον πλατεία Μαργαριταριού της πρωτεύουσας Μανάμα.

A- A A+

Χιλιάδες πολίτες στο Μπαχρέιν συγκεντρώθηκαν στις κηδείες διαδηλωτών που σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στον πλατεία Μαργαριταριού της πρωτεύουσας Μανάμα.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι βρήκαν το θάνατο την Πέμπτη κατά την επιχείρηση της αστυνομίας που είχε στόχο να απομακρύνει τους σιίτες διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στη πλατεία, στα πρότυπα της πλατείας Ταχρίρ στο Κάϊρο, επίκεντρο των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Όπως καταγγέλλεται, εκτός από τα θύματα, υπάρχουν και περισσότεροι από 230 τραυματίες, δεκάδες συλληφθέντες, ενώ τουλάχιστον 60 αγνοούνται.

Ο κορυφαίος σιίτης κληρικός σεΐχης Ίσα Κασέμ χαρακτήρισε τη έφοδο της αστυνομίας «σφαγή» κατά τη διάρκεια του σημερινού του κηρύγματος. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει την πόρτα στο διάλογο, ωστόσο δεν προέτρεψε ανοιχτά σε διαδηλώσεις.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στις κηδείες στην πόλη Σίτρα κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης. «Δίκη, δίκη για την εγκληματική συμμορία» και «Δικαιοσύνη, ελευθερία και συνταγματική μοναρχία» ήταν δύο από τα συνθήματα που ακούγονταν».

Τα φέρετρα δύο διαδηλωτών ήταν τυλιγμένα με την ερυθρόλευκη σημαία του Μπαχρέιν και τοποθετήθηκαν σε αυτοκίνητα που έκαναν το γύρο της πόλης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του μεγαλύτερου κινήματος της σιιτικής αντιπολίτευσης, σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες ακόμη ενός σιίτη στο χωριό Σίτρα και ενός τετάρτου σε άλλο σιιτικό χωριό.

Ελικόπτερο του υπουργείου Εσωτερικών πετάει επάνω από το χωριό Σίτρα, ενώ δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία στην περιοχή.

Οι διαδηλωτές προέρχονται από την σιϊτική πλειοψηφία , που απαιτεί να έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην διακυβέρνηση της χώρας. Το Μπαχρέιν κυβερνάται από σουνίτη βασιλιά, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στη σιϊτική κοινότητα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή