ΟΗΕ: Η μόλυνση «πνίγει» τους ωκεανούς

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 11:01
UPD:11:21

Τόνοι πλαστικού και χημικών «πνίγουν» τους ωκεανούς του πλανήτη, προειδοποιεί η Περιβαλλοντική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

A- A A+

Τόνοι πλαστικού και χημικών «πνίγουν» τους ωκεανούς του πλανήτη, προειδοποιεί η Περιβαλλοντική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Από κοινού αυτές οι δύο πηγές μόλυνσης απειλούν τη βιολογική ποικιλότητα, υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα των υδάτων, δηλητηριάζουν τα ψάρια, ενώ έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό.

Στην ετήσια έκθεσή της, που δίνεται στη δημοσιότητα παραμονές της διάσκεψης των υπουργών Περιβάλλοντος στην Κένυα, η UNEP επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων που είναι ευάλωτα λόγω και της υπερεκμετάλλευσης των ιχθυοαποθεμάτων, αλλά και της οξείδωσης των υδάτων. Αυτό, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, θα γίνει μόνο μέσω της καλύτερης διαχείρισης των αποβλήτων και της στροφής προς καθαρότερα «εργαλεία» οικονομικής ανάπτυξης.

«Οι αναφορές για φωσφορικά λιπάσματα και πλαστικά στη θάλασσα αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη να επιταχύνουμε την παγκόσμια μετάβαση προς μια Πράσινη Οικονομία», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Αχίμ Στάινερ. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι το πρόβλημα της μόλυνσης από τις δύο προαναφερθείσες πηγές είναι πιο εκτεταμένο απ' όσο πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες.

Το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, η χρήση χημικών λιπασμάτων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 600%. Σύμφωνα με μία έκθεση, 22 εκατομμύρια τόνοι φωσφόρου καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα, ενώ και σε λίμνες και ποταμούς, οι συγκεντρώσεις έχουν αυξηθεί κατά 75% από τη δεκαετία του 1960. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει υπολογιστεί ότι η μόλυνση από φωσφορικά λιπάσματα στοιχίζει στην οικονομία πάνω από 2 δισ. δολάρια το χρόνο.

Μεγάλο τμήμα της έκθεσης της UNEP αφιερώνεται στη μόλυνση από πλαστικό και ειδικότερα από μικροσωματίδια, τα οποία προέρχονται από τις βιομηχανίες ή από μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού που διασπώνται λόγω του ήλιου και των κυμάτων. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι για να αμβλυνθεί το πρόβλημα, θα πρέπει μεταξύ άλλων να επιταχυνθούν οι προσπάθειες ανακύκλωσης. «Εάν το πλαστικό αντιμετωπίζεται ως πολύτιμος πόρος και όχι μόνο ως απόρριμμα», θα ενισχυθούν και τα κίνητρα αποκομιδής και ανακύκλωσης, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σε Βόρειο Αμερική και δυτική Ευρώπη, υπολογίζεται ότι κάθε άτομο χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 100 κιλά πλαστικού το χρόνο, ποσότητα που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 40% μέσα στην επόμενη πενταετία. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η χρήση ανέρχεται στο εν πέμπτο έναντι του αναπτυγμένου, ωστόσο και εκεί, η τάση είναι αυξητική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή