Υπεγράφησαν οι πρώτες έξι συμβάσεις Leader Αλιείας

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 16:28
A- A A+

Υπεγράφησαν την Πέμπτη από τον υπουργό Θαλασσίων ΥποθέσεωνΓιάννη Διαμαντίδη και εκπρόσωπους των Ομάδων Τοπικής Δράσης οι πρώτες έξι συμβάσεις του Άξονα 4 «Αειφόρος ανάπτυξη Αλιευτικών περιοχών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 - 2013 («LEADER Αλιείας»).

Υπεγράφησαν την Πέμπτη από τον υπουργό Θαλασσίων ΥποθέσεωνΓιάννη Διαμαντίδη και εκπρόσωπους των Ομάδων Τοπικής Δράσης οι πρώτες έξι συμβάσεις του Άξονα 4 «Αειφόρος ανάπτυξη Αλιευτικών περιοχών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 - 2013 («LEADER Αλιείας»).

Το πρόγραμμα προβλέπει χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε αλιείς αλλά και κατοίκους αλιευτικών παράκτιων περιοχών με σκοπό την διαφοροποίηση δραστηριοτήτων των αλιέων στην περιοχή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και καλύπτουν τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες επενδύσεις.

Οι πρώτες αυτές έξι συμβάσεις αφορούν τις περιοχές Αιτωλοακαρνανία, Δωδεκάνησα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λέσβο και Χαλκιδική, με ύψος περίπου 29.000.000 ευρώ, ως εξής:

1. Αιτωλική Αναπτυξιακή [ Ναύπακτος - Μεσολόγγι ] 4.610.000 €

2. Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου [ Κάλυμνος ] 4.840.000 €

3. Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης 4.990.000 €

4. Αναπτυξιακή Καβάλας [ Κεραμωτή - Θάσος ] 4.510.000 €

5. Εταιρεία Τοπ. Ανάπτυξης Λέσβου [Λέσβος - Λήμνος - Άη Στράτης ] 4.800.000 €

6. Αναπτυξιακή Χαλκιδικής 4.990.000 €

Αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού από την Κίνα θα υπογραφούν οι Συμβάσεις και για τις περιοχές Κυκλάδες και Αμβρακικό, συνολικού ύψους περίπου 9.500.000 ευρώ.

Η επιλογή των σχεδίων έγινε με βάση τρεις πυλώνες αξιολόγησης:

α) τις περιοχές παρέμβασης που θα ενισχυθούν (νησιωτικές & παράκτιες περιοχές με αλιευτικό πληθυσμό και κοινωνικές δομές που χρήζουν υποστήριξης)

β) τις τοπικές στρατηγικές ανάπτυξης των αλιευτικών περιοχών, βασιζόμενες σε μία «εκ των κάτω προς τα άνω προσέγγιση». Τα περιεχόμενα των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν κυρίως την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων που θα συνεισφέρουν στην οικονομική & κοινωνική αναζωογόνηση, δημόσιες επενδύσεις, και κάλυψη εξόδων λειτουργίας και δαπανών δικτύωσης και διατοπικής συνεργασίας.

γ) τα τοπικά εταιρικά σχήματα που είναι οι Ομάδες Τοπικής Δράσης Αλιείας (ΟΤΔ), που θα σχεδιάσουν και θα εφαρμόσουν τα τοπικά προγράμματα, και συμπίπτουν με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες που στις προηγούμενες περιόδους υλοποίησαν σε τοπικό επίπεδο με μεγάλη επιτυχία τις πρωτοβουλίες LEADER II και LEADER+.

Πριν το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής καθώς και η υπογραφή συμβάσεων για ακόμη πέντε περιοχές (Εύβοια, Μαγνησία, Ξάνθη, Σάμο και Χίο), συνολικής δημόσιας δαπάνης 25.000.000 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή