Ι. Τέντες: Πυρήνας της διαφθοράς η δωροδοκία

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 18:37
A- A A+

Τη διεύρυνση της έννοιας της δωροδοκίας, που όπως είπε, αποτελεί τον πυρήνα της διαφθοράς, πρότεινε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς».

Στην έννοια της δωροδοκίας, υποστήριξε συγκεκριμένα ο κ. Τέντες, θα πρέπει να υπαχθούν και τα δώρα μικρής αξίας, που αποσκοπούν στην καλλιέργεια «θετικού κλίματος», αλλά και παροχές μη οφειλομένων ωφελημάτων που δεν συναρτώνται με συγκεκριμένη υπηρεσιακή ενέργεια, αλλά δίδονται απλώς για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος, δηλαδή μιας ευνοϊκής προδιαθέσεως του λήπτη με απώτερο στόχο πράξεις που θα προκύψουν στο μέλλον.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες.

Χαρακτήρισε επίσης το φαινόμενο της διαφθοράς εξαιρετικά επικίνδυνο, πολυεπίπεδο και σύνθετο, και υπογράμμισε ότι έχει διεθνείς διαστάσεις.

Από την πλευρά του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης, επισήμανε ότι «οιονεί διαφθορά υπάρχει στη διοίκηση όταν σκόπιμα ερμηνεύονται και εφαρμόζονται πρόχειρα ή εσφαλμένα διατάξεις, όταν προκειμένου να εκδοθεί μια διοικητική πράξη ηθελημένα με σκοπό οφέλους ή βλάβης παραβιάζεται ευθέως το δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως ή όταν οι διοικητικές πράξεις είναι αναιτιολόγητες ή έχουν διαστροφική αιτιολογία εμπλέκοντας όχι σπάνια τον πολίτη σε χρονοβόρους και δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες και όταν αυτοί τελικά θα δικαιωθούν ο υπάλληλος δεν υφίσταται καμία κύρωση».

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή