Δοκιμάζεται η πολιτική της αμερικανικής δικτύωσης

Από την αναταραχή στον αραβικό κόσμο
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 20:22

A- A A+

Η προστασία των θαλασσίων οδών του Κόλπου μέσω των οποίων διέρχονται χιλιάδες τόνοι πετρελαίου ετησίως και η εγκατάσταση ενός τόξου ασφαλείας δυτικά του Κόλπου ως αντιστάθμισμα στις φιλοδοξίες του Ιράν βρίσκονται στο κέντρο της στρατηγικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Περισσότερο και από τις τεράστιες στρατιωτικές βάσεις, αντίστοιχες με εκείνες που διαθέτει στην Ιαπωνία και την Γερμανία, η στρατηγική των ΗΠΑ βασίζεται στα δικαιώματα υπερπτήσης και πρόσβασης σε δίκτυο στρατιωτικών εγκαταστάσεων, τα οποία η Ουάσινγκτον διαπραγματεύθηκε με φίλιες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Ομάν και η Σαουδική Αραβία.

Συνολικά, 27.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή, σύμφωνα με αμερικανική στρατιωτική πηγή. Το Μπαχρέιν (απ' όπου το στιγμιότυπο από αντικυβερνητική διαδήλωση) είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την Ουάσινγκτον, αφού φιλοξενεί το στρατηγείο του 5ου Στόλου, στην ακτίνα δράσης του οποίου περιλαμβάνεται η Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος και η Θάλασσα της Αραβίας.

Αν και μόνο τέσσερα ναρκαλιευτικά αμερικανικά πλοία έχουν ως βάση τη Μανάμα, τουλάχιστον ένα αεροπλανοφόρο, τα πλοία συνοδείας του και τα 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα που μεταφέρει βρίσκονται μονίμως στην περιοχή, με αποστολή την υποστήριξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η απώλεια των στρατιωτικών διευκολύνσεων σε μία χώρα, έπειτα από μία μεταβολή καθεστώτος δεν θα ήταν καταστροφική, χάρη στην ύπαρξη του δικτύου στρατιωτικών διευκολύνσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά η απώλεια ολόκληρου αυτού του δικτύου θα ήταν καταστροφική, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ααρον, πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και στέλεχος της Rand Corporation.

"Πριν αποκτήσουμε αυτήν τη βάση στο Μπαχρέιν, διαχειριζόμασταν διαφορετικά τον 5ο Στόλο. Ήταν δύσκολο για τους ναύτες, αλλά ήταν εφικτό", λέει.

Το 2003, ο αμερικανικός στρατός αποσύρθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τη Σαουδική Αραβία, για να εγκατασταθεί στο Κατάρ και το Ομάν.

Όμως "αυτό που διακυβεύεται ίσως είναι η δυνατότητα να έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στον Κόλπο για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμμάχων μας απέναντι στο Ιράν, που βρίσκεται ανατολικά του Κόλπου, εξηγεί ο Ντέιβιντ Ααρον.

"Εάν τα χάσουμε όλα αυτά εξαιτίας των ταραχών, αυτό θα αποτελούσε τρομερό πλήγμα στην αποτρεπτική μας ικανότητα απέναντι στο Ιράν", λέει.

Από την Αίγυπτο ως τον Κόλπο, ο αμερικανικός στρατός διαθέτει περί τις δεκαπέντε εγκαταστάσεις που είναι επιφορτισμένες με την τροφοδοσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Διαθέτει επίσης κέντρα επιμελητειακής υποστήριξης, τα οποία διαχειρίζονται εταιρείες όπως η DynCorp, σύμφωνα με τον ιστότοπο Global Security.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή