Ντέρμπι γοήτρου και σημασίας

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011 07:30
A- A A+

Ανεξαρτήτως του διακυβεύματος ένα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού είναι πάντοτε ένα ντέρμπι που κανένας από τους δυο «αιώνιους» αντιπάλους του ελληνικού αθλητισμού δεν θέλει να χάνει. Πόσο μάλλον, όταν μια ολόκληρη χρονιά κρίνεται σε αυτό το παιχνίδι.

Λίγο πολύ κάτι τέτοιο ισχύει για την αποψινή αναμέτρηση στο «Καραϊσκάκη». Τα δεδομένα είναι σχετικά απλά: Οι πρωτοπόροι στη βαθμολογία του πρωταθλήματος «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται το «τριφύλλι» έχοντας να υπερασπιστούν σε άλλες οκτώ αγωνιστικές μια διαφορά επτά πόντων στην κορυφή. Με νίκη -ή και ισοπαλία- στο ντέρμπι αγκαλιάζουν τον τίτλο. Με επικράτηση, όμως, των «πρασίνων» το πρωτάθλημα αποκτάει νέο ενδιαφέρον. Έστω και αν πάλι οι πιθανότητες θα βρίσκονται με την ομάδα του Πειραιά.

Ψυχολογικές ντόπες

Αν, πάντως, το θέμα ήταν μόνο βαθμολογικό, δύσκολα θα κινητοποιούταν τόσος κόσμος για ένα ματς. Ούτως ή άλλως συν-πλην τρεις πόντοι είναι σε έναν μαραθώνιο 30 γύρων.

Το πρεστίζ που απορρέει από μια νίκη εις βάρος του «αιωνίου» αντιπάλου είναι αυτό που έκανε αντιπροσωπεία φίλων του Παναθηναϊκού να επισκεφτεί στα σπίτια τους τους Σισέ, Γκοβού και Σιμάο για να τους ζητήσει τη νίκη ή παρακίνησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη να πει στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού «κάντε τη νίκη πριμ στους φίλους της ομάδας».

Το ψυχολογικό ντέρμπι ξεκίνησε, όπως πάντοτε, πολύ πιο νωρίς, με τις δυο πλευρές να δείχνουν εξίσου προετοιμασμένες, αλλά και απροσδόκητα πιο ώριμες από άλλες φορές, αφού οι τόνοι δεν ανέβηκαν σε κανένα σημείο όλη την εβδομάδα.

Τα πλάνα επί χάρτου

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι τα δυο «στρατόπεδα» ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους την Παρασκευή, χωρίς να παρουσιασθεί σε κανέναν από τους δυο προπονητές κάποιο πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είδε όλους τους ποδοσφαιριστές του να δίνουν κανονικά το «παρών», όμως αποφάσισε να κόψει τους ανέτοιμους Ποτουρίδη και Ουρτάδο, αλλά και τον μη-τραυματία Φετφατζίδη για λόγους τακτικής.

Στον αντίποδα, οι απουσίες των Μπουμσόνγκ και Χριστοδουλόπουλου ήταν πάνω-κάτω γνωστές. Η ευχάριστη έκπληξη, αντιθέτως, για τον Ζεσουάλδο Φερέρια ήταν ο Μαρίνος, που κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα που είχε και συμπεριελήφθη κανονικά στην αποστολή.

O «άρχοντας» της συνάντησης

Διαιτητής του αγώνα θα είναι Δημήτρης Καλόπουλος, με βοηθούς τους Δημήτρη Σαραϊδάρη και Σπυρίδωνα Τρύφων, ενώ τέταρτος θα είναι ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος.

Για τον Θεσσαλονικιό ρέφερι, αν και αρχαιότερος από φέτος στην Σούπερ Λίγκα, αυτό είναι μόλις το τρίτο του ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Σε κανένα από τα προηγούμενα δυο δεν είχε καταφέρει να αποφύγει τα λάθη, αλλά αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Το τι θα κάνει απόψε είναι αυτό που μετράει και, βέβαια, τι μπάλα θα παίξουν οι δυο ομάδες...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις