Βολές Αντ. Σαμαρά κατά κυβέρνησης για τις δηλώσεις Στρος Καν

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 12:48
UPD:17:31

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 2009, εξαπέλυσε σήμερα με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς.

A- A A+

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 2009, εξαπέλυσε σήμερα με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

«Την κυβέρνηση τη ρωτήσαμε. Τους ρωτήσαμε και δεν απάντησαν. Και δεν χρειάζεται πια να απαντήσουν. Όλοι έχουν καταλάβει», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κληθείς να σχολιάσει την επίμαχη δήλωση που έχει κάνει σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα.

Ο Α. Σαμαράς για τις αποκαλύψεις του Ντ. Στρος Καν

Ο Α. Σαμαράς για τις αποκαλύψεις του Ντ. Στρος Καν

Σημειώνεται ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν εμφανίζεται να αποκαλύπτει ότι όταν ο Ελληνας Πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης.

Εντονη ήταν εν τω μεταξύ η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις επικρίσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για υποκρισία εκ μέρους της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι ήταν εκείνη που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

«Το να ανακαλύπτουμε τώρα, δήθεν, κρυφές επαφές που ήταν φανερότατες, είναι τουλάχιστον υποκρισία. Και ειδικά, όταν βγαίνει σήμερα ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. να πουν ότι ρωτήσαμε την κυβέρνηση, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Ποιοι; Αυτοί που κορόιδευαν συστηματικά τον ελληνικό λαό. Αυτοί που μας οδήγησαν αθωράκιστους στην κρίση. Ακόμη και σήμερα δείχνουν μια υποκρισία άνευ προηγουμένου», σχολίασε.

Το ζήτημα που έχει ανακύψει σχολίασε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «προσπάθεια που κάνουμε να μετατρέψουμε το ΔΝΤ σε μπαμπούλα είναι πολύ λανθασμένη» και υποστηρίζοντας πως ο διεθνής οργανισμός έχει παρέμβει με αποτελεσματικότητα σε πολλές χώρες.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «με τα δεδομένα που υπήρχαν βρίσκει παράξενο να μη συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του ΔΝΤ τέτοιου είδους ζητήματα».

Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος παρατήρησε ότι σε πολλές περιπτώσεις το ΔΝΤ εμφανίζει λιγότερες απαιτήσεις σε σχέση με την ΕΕ, θέτοντας ως παράδειγμα το ζήτημα ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Για συνειδητή προσφυγή στην τρόικα έκανε λόγο η Αλ. Παπαρήγα με αφορμή τις διαρροές για τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2009.

Α. Παπαρήγα: Συνειδητή η προσφυγή στην τρόικα

Α. Παπαρήγα: Συνειδητή η προσφυγή στην τρόικα

«Εγώ νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει πολύ πριν τις εκλογές και πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση», τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ και συμπλήρωσε πως «αυτό το "χρήματα υπάρχουν" το έλεγε ακριβώς για να δικαιολογηθεί μετά ότι του έδωσαν ψεύτικα στοιχεία και άρα να δικαιολογήσει τη συνειδητή προσφυγή στην τρόικα».

Βολές κατά τις κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο ΛΑΟΣ, διά του εκπροσώπου του κόμματος Κ. Αϊβαλιώτη. «Ο επικεφαλής του ΔΝΤ … έ-ΣΤΡΟΣ-ε ΚΑΝονικά τον κ. Παπανδρέου. Από ό,τι φαίνεται τώρα πια οι εκλογές είναι μονόδρομος. Οι κάλπες πρέπει να βγάλουν σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, τις οποίες δεν διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Αϊβαλιώτης.

«Ο κ. Παπανδρέου, όπως το Δεκέμβρη του 2009, ερήμην του ελληνικού λαού, ενώ άλλα έλεγε δημοσίως είχε πάει στον κ. Στρος - Καν και ζήτησε από το ΔΝΤ να έρθει στη χώρα, έτσι και τώρα, ερήμην του ελληνικού λαού, ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνίες με την κα Μέρκελ κάτω από το τραπέζι», σχολίασε με αφορμή και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Α. Τσίπρας: Συμφωνίες με την Μέρκελ κάτω από το τραπέζι

Α. Τσίπρας: Συμφωνίες με την Μέρκελ κάτω από το τραπέζι.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι οι φερόμενες δηλώσεις του κ. Στρος Καν αναδεικνύουν ότι ήταν βάσιμη η πολιτική της θέση, «πως η προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ήταν μονόδρομος και αποτέλεσε επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης».

Συμπληρώνει ακόμη ότι «η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη διότι επιβεβαιώνεται ότι δεν διεκδίκησε σθεναρά μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή