Ποινικές διώξεις για την κατάληψη της Νομικής

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 11:37
UPD:14:51

Την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση της κατάληψης της Νομικής από παράνομους μετανάστες, σε βάρος του πρύτανη και οκτώ μελών οργανώσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών ζητεί με το πόρισμά του ο Εισαγγελέας Εφετών Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.

A- A A+

Την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση της κατάληψης της Νομικής από παράνομους μετανάστες, σε βάρος του πρύτανη και οκτώ μελών οργανώσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών ζητεί με το πόρισμά του ο Εισαγγελέας Εφετών Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.

Με την ολοκλήρωση της έρευνάς του ο κ. Μουζακίτης παρέδωσε πόρισμα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννη Σακελάκο στο οποίο ζητεί να διωχθεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Ζητεί επίσης την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των οκτώ μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση οικιακής ειρήνης και ηθικής αυτουργίας σε διακεκριμένες φθορές. Η πρώτη κατηγορία αφορά την κατάληψη του κτηρίου της Νομικής, ενώ η δεύτερη ζημιές που διαπιστώθηκαν κατά την αποχώρηση των μεταναστών.

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βάρος της ναυτιλιακής εταιρείας, του πλοιάρχου και του πράκτορα που εξέδωσε τα εισιτήρια για τη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη στον Πειραιά.

Ο κ. Μουζακίτης είχε κάλεσε σε ανωμοτί κατάθεση τους υπεύθυνους για το ταξίδι των μεταναστών από την Κρήτη στον Πειραιά.

Ποινικές ευθύνες και στους περίπου 300 μετανάστες, που κατέλαβαν χώρους της Νομικής Σχολής, αποδίδει στο πόρισμά του ο εισαγγελέας εφετών, Σπύρος Μουζακίτης, που διερεύνησε την υπόθεση.

Ο εισαγγελέας προτείνει ακόμη να διωχθούν οι μετανάστες για τα αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και πρόκλησης διακεκριμένων φθορών, αδικήματα για τα οποία ηθικούς αυτουργούς θεωρεί τα οκτώ μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Το πόρισμα του κ. Μουζακίτη θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Εν τω μεταξύ, έκκληση στους μετανάστες, που παραμένουν στο κτήριο Υπατία να σταματήσουν την απεργία πείνας, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση για νομιμοποιήσεις.

«Είναι αδύνατον για την Ελλάδα, να γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις, γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα διατρέχαμε μεγάλο κίνδυνο ως χώρα», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, που, όπως υπενθύμισε μάλιστα ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο.

Οσον αφορά τους μετανάστες απεργούς πείνας, ο υπουργός διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχει η δυνατότητα παρoχής μίας περιόδου ανοχής, περίπου έξι μηνών με το ενδεχόμενο παράτασής της, όπως προβλέπει μία από τις βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ενσωματώθηκε και στο ελληνικό δίκαιο και θεωρείται, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, «εξαιρετικά προοδευτικό μέτρο».

ΚΚΕ: Κρούσμα αυταρχισμού και καταστολής

«Η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του πρύτανη και μελών οργανώσεων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νομικής, είναι ένα ακόμα κρούσμα αυταρχισμού και καταστολής, που στοχοποιεί συνολικά τις δράσεις του λαϊκού κινήματος και εντάσσεται στην εκστρατεία επίθεσης - κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου», παρατηρεί το ΚΚΕ.

«Η ευθύνη βαραίνει πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση», συμπληρώνετει το Κομμουνιστικό Κόμμα και απαιτεί την παύση των διώξεων.

«Οι οργανώσεις που συνέβαλαν να οδηγηθούν οι μετανάστες στη Νομική, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν και οι ίδιοι και το άσυλο, έχουν πολιτικές ευθύνες για την επιλογή τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν ποινικές», συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να ανεχθεί την ποινικοποίηση πολιτικών και αγωνιστικών δράσεων», καταλήγει το ΚΚΕ.

ΣΥΝ: Σαθρές και απαράδεκτες κατηγορίες

Για «ντελίριο αυταρχισμού» της κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΣΥΝ, με αφορμή τις διώξεις που ζητεί με το πόρισμά του ο Εισαγγελέας Εφετών, κατηγορώντας την ότι συνεχίζει να «βαδίζει το δρόμο της αδιαλλαξίας απέναντι στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών».

Με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός χαρακτηρίζει σαθρές και απαράδεκτες τις κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος για τον Πρύτανη, καθώς και για διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορές στα μέλη της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης και στους μετανάστες.

«Τη στιγμή που οι εργάτες μετανάστες βρίσκονται στην 31η μέρα απεργίας πείνας, η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυταρχικές διώξεις, αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους», τονίζει και ζητεί την άμεση παύση όλων των διώξεων, επισημαίνοντας ότι η «αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή