Λιβύη: Διεθνής κατακραυγή για την καταστολή των διαδηλώσεων

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 12:38

Την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη από το καθεστώς Καντάφι καταδικάζει η διεθνής κοινότητα.

A- A A+

Την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη από το καθεστώς Καντάφι καταδικάζει η διεθνής κοινότητα.

Στις πρώτες του δηλώσεις από την έναρξη τω επεισοδίων στη χώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε ως «εξωφρενικό» και «απαράδεκτο» το λουτρό αίματος και δήλωσε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1937098

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε «τη βαθειά του ανησυχία» και ζήτησε την ανάληψη διεθνούς δράσης. «Είναι επιτακτικό η διεθνής κοινότητας να διατηρήσει την ενότητά της και να αντιδράσει συντονισμένα για τη διασφάλιση μία ταχείας και ειρηνικής μετάβασης», είπε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη, καλώντας να μπει τέρμα στη βία, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητα έκδοσης ψηφίσματος για την ανάληψη δράσης.

Από την πλευρά της η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγρέμπ (Aqmi) δεσμεύθηκε «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει» τους εξεγερμένους, αφού ο αγώνας τους «είναι αγώνας κάθε μουσουλμάνου που αγαπά τον Αλλάχ και τον προφήτη του», αναφέρεται σε μήνυμα της οργάνωσης, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE).

Επειτα από διστακτική στάση πολλών ημερών, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι, το οποίο βρίσκεται όλο και περισσότερο απομονωμένο, αφού εγκαταλείφθηκε από τους Αραβες εταίρους του και πολλούς Λίβυους διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής και αποτίμησε τις ανάγκες που θα προκύψουν σε περίπτωση εξόδου του λιβυκού πληθυσμού, τη στιγμή που η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ξένων πολιτών συνεχίζεται από θαλάσσης και αέρος σε δύσκολες συνθήκες.

Η Αφρικανική Ένωση αντέδρασε καταδικάζοντας «τη χρήση δυσανάλογης βίας κατά πολιτών» και απευθύνοντας έκκληση για διάλογο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, έκανε σήμερα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση προς τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να παραιτηθεί.

«Οι πιθανότητες είναι υπέρ της παραίτησής του και νομίζω ότι θα είναι σημαντικό για όλους εμάς, σε διεθνές επίπεδο, τις επόμενες μέρες, να αυξήσουμε την πίεση σε ένα καθεστώς, που κατά γενική ομολογία διαπράττει τώρα σοβαρά αδικήματα», δήλωσε ο Χέιγκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή