Γ. Ραγκούσης: Καμία εξαίρεση για νομιμοποιήσεις μεταναστών

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 14:50
UPD:15:36
EUROKINISSI /ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

A- A A+

Έκκληση στους μετανάστες που παραμένουν στο κτήριο Υπατία, να σταματήσουν την απεργία πείνας, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση για νομιμοποιήσεις.

«Είναι αδύνατον για την Ελλάδα, να γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις, γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα διατρέχαμε μεγάλο κίνδυνο ως χώρα», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, που, όπως υπενθύμισε μάλιστα ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο.

Οσον αφορά τους μετανάστες απεργούς πείνας, ο υπουργός διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχει η δυνατότητα παρoχής μίας περιόδου ανοχής, περίπου έξι μηνών με το ενδεχόμενο παράτασής της, όπως προβλέπει μία από τις βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ενσωματώθηκε και στο ελληνικό δίκαιο και θεωρείται, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, «εξαιρετικά προοδευτικό μέτρο».

Την ίδια ώρα, ο κ. Ραγκούσης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο νέου μεγάλου κύματος λαθρομετανάστευσης, λόγω των εξεγέρσεων σε χώρες της Βορείου Αφρικής. «Πολλά καράβια μεταναστών από τη Β. Αφρική μπορεί να έρθουν στη χώρα. Αν κάνουν και αυτοί απεργίας πείνας -τι θα γίνει; Μπορεί να το αντέξει η χώρα, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη χιλιάδες μεταναστες;», διερωτήθηκε.

Ο Γ. Ραγκούσης για την αποσταθεροποίηση στη Β. Αφρική

Ο Γ. Ραγκούσης για την αποσταθεροποίηση στη Β. Αφρική

Διαβεβαίωσε πάντως ότι το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα, το οποίο αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω και λόγω των κλιματικών αλλαγών, που όπως υπολογίζεται, θα «εξαναγκάσουν» τη μετακίνηση 50 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις χώρες τους στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή