Ολο και πιο απομονωμένος

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 20:19

A- A A+

Πυρά πυροβολικού στα προάστια, φόβος, πείνα και φήμες στην πρωτεύουσα: αυτή την εικόνα περιγράφει ο βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ από την Τρίπολη της Λιβύης, σε ρεπορτάζ του που δημοσιεύεται στην «Ιντιπέντεντ».

Οπως γράφει, 15.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πολιόρκησαν το βράδυ της Τετάρτης το αεροδρόμιο της Τρίπολης σε μια προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα μαγικό εισιτήριο που θα τους επέτρεπε να φύγουν από τη χώρα. Πολλοί προσπάθησαν να δωροδοκήσουν λίβυους αστυνομικούς για να φτάσουν στα εκδοτήρια, ενώ δεν έλειψαν και οι άγριοι ξυλοδαρμοί απελπισμένων που έσπρωχναν για να φτάσουν πρώτοι.

Στην Τρίπολη υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις αντίστασης στον Μεγάλο Ηγέτη. Ομάδες νεαρών άνδρων, μέλη φιλο-κανταφικών επιτροπών επαγρύπνησης, με Καλάσνικοφ στέκονται σε οδοφράγματα από αναποδογυρισμένες καρέκλες και ξύλινες πόρτες, στα οποία έχουν καρφιτσώσει φωτογραφίες του Πράσινου Βιβλίου.

Τα τρόφιμα στην Τρίπολη είναι λιγοστά και η Πράσινη Πλατεία άδεια. Δυστυχώς για τη Δύση και για τους κατοίκους της ελεύθερης Βεγγάζης, η πρωτεύουσα της Λιβύης έμοιαζε όσο ήσυχη θα ήθελε οποιοσδήποτε δικτάτορας.

Αυτό που φαίνεται ότι μπορεί να ρίξει το καθεστώς, όμως, είναι η έξοδος των ξένων εργατών. Τουλάχιστον 30.000 Τούρκοι, που αποτελούσαν τον σκελετό της κατασκευαστικής βιομηχανίας της Λιβύης, έχουν φύγει από την Τρίπολη, μαζί με δεκάδες χιλιάδες ακόμη ξένους εργάτες. Πολωνοί, Γερμανοί, Ιάπωνες και Ιταλοί επιχειρηματίες είπαν στον Ρόμπερτ Φισκ ότι την τελευταία εβδομάδα έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Το χειρότερο απ' όλα για τον Καντάφι είναι ότι τα εργοστάσια πετρελαίου, ουρανίου και χημικών υλών βρίσκονται νοτίως της «απελευθερωμένης» Βεγγάζης.

Η Τρίπολη ελέγχει μόνο τους υδάτινους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι η προσωρινή διαίρεση της Λιβύης, που μπορεί να έχει περάσει από το μυαλό του Καντάφι, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Λίβυοι και ξένοι με τους οποίους μίλησε ο βρετανός δημοσιογράφος εξέφραζαν την εκτίμηση ότι ο Καντάφι έχει χάσει τα λογικά του. Μεγαλύτερος ήταν όμως ο θυμός τους για τον γιο του, τον Σαϊφ αλ-Ισλάμ. «Νομίζαμε ότι ο Σαϊφ είναι φιλελεύθερος, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πιο τρελός και πιο ωμός από τον πατέρα του», είπε ένας λίβυος επιχειρηματίας.

Εντονες είναι οι φήμες ότι μέλη της οικογένειας του Καντάφι προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό. Πολλοί Λίβυοι πιστεύουν ότι το μοναδικό καταφύγιο του Μεγάλου Ηγέτη είναι η Μπουρκίνα Φάσο.

Πηγές: The Independent, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή