«Σοπενχάουερ Unleashed»

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 11:00
UPD:30/11/2012 14:51

A- A A+

Τη μοναδική προσωπικότητα του Αρθούρου Σοπενχάουερ, του φιλοσόφου που σημάδεψε το χώρο της φιλοσοφίας, μάς γνωρίζει μέσα από τη θεατρική παράσταση «Σοπενχάουερ Unleashed» ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρωτότυπο θεατρικό έργο που έγραψε και στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, σε σκηνοθεσία του Μανώλη Σορμαΐνη, μας φέρνει σε επαφή με τη σκέψη του μεγάλου φιλοσόφου της απαισιοδοξίας που επηρέασε καθοριστικά με τη σκέψη του την εξέλιξη της φιλοσοφίας.

Το έργο ανεβαίνει από σήμερα, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Οι παραστάσεις εντάσσονται στη σειρά «Η φιλοσοφία στη Σκηνή» και βασική τους αρχή είναι η επαναφορά της φιλοσοφίας στην ορθή της θέση, στο επίκεντρο του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Στην παράσταση «Σοπενχάουερ Unleashed» «πρωταγωνιστής» είναι ο Γερμανός Αρθούρος Σοπενχάουερ (1788-1860), ο φιλόσοφος που έγινε γνωστός για τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και την επιστημονική του διαύγεια. Το σημαντικότερο έργο του, «Ο κόσμος ως Βούληση και ως παράσταση» τονίζει το ρόλο του κύριου κινήτρου δράσης των ανθρώπων, της Βούλησης. Σύμφωνα με τη θεωρία του οι συναισθηματικές, σωματικές και σεξουαλικές επιθυμίες μας δεν μπορούν ποτέ να εκπληρωθούν. Γι' αυτό προέτρεπε προς έναν τρόπο ζωής που απέρριπτε τις ανθρώπινες επιθυμίες. Διαφορετικά, έλεγε, οι ανθρώπινες επιθυμίες προκαλούν πόνο και ανέχεια και μόνο η αισθητική περισυλλογή, καθώς και η μουσική είναι εκείνες που μπορούν να απαλύνουν την κατάσταση. Η ζωή του, όπως και κάθε φιλοσόφου, δεν ήταν εύκολη. Παρόλο που θα μπορούσε να έχει μια άνετη ζωή, καθώς ήταν γιος τραπεζίτη, προτίμησε το δρόμο της επιστήμης. Η Ολλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία ήταν χώρες στις οποίες ταξίδεψε και πήρε τα πρώτα ερεθίσματα. Σε ηλικία 32 ετών έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Δίδασκε τις ίδιες ώρες με τον Χέγκελ, που την εποχή εκείνη μεσουρανούσε. Μια διαφωνία μαζί του, αλλά και η έλλειψη ενδιαφέροντος των φοιτητών τον ανάγκασαν να σταματήσει τα μαθήματα. Αρχισε να ταξιδεύει στην Ευρώπη. Επιστρέφοντας μετά από χρόνια στη Γερμανία και στο Βερολίνο θέλησε να ξαναρχίσει την ακαδημαϊκή του καριέρα. Δεν το κατάφερε. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του είχε γυρίσει την πλάτη. Ωστόσο οι φιλοσοφικές θέσεις του είχαν ήδη αρχίσει να κερδίζουν έδαφος, αναδεικνύοντας τον όχι μόνο σαν ένα σημαντικό φιλόσοφο της εποχής του, αλλά ως έναν από τους δυναμικότερους εκφραστές του δυτικού τρόπου σκέψης.

Πληροφορίες

Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης

Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Προτεινόμενα για εσάς