Γ. Παπανδρέου: Πόλος σταθερότητας η Ελλάδα

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 11:27
UPD:15:31

Η κρίση στη Λιβύη αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή, εκτίμησε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.

A- A A+

Η κρίση στη Λιβύη αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή, εκτίμησε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός. Την επόμενη μέρα η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για την αμυντική βιομηχανία.

Στην αναφορά του στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο Ενόπλων Δυνάμεων στην κινητοποίηση που υπήρξε για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από περιοχές της βορειοαφρικανικής χώρας. Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά και στη συνεργασία με την Κίνα, σημειώνοντας πως «συντονίσαμε με επιτυχία τη δική τους αποστολή με τρία πλοία», γεγονός που όπως εκτίμησε, αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό

Ακούστε τις ομιλίες Γ. Παπανδρέου - Γ. Καρατζαφέρη

Η επόμενη μέρα στη Λιβύη, πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, θα είναι μέρα ανασυγκρότησης, με την Ελλάδα ενεργά παρούσα ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο σημείο αυτό επεσήμανε την κρισιμότητα της συγκυρίας και για την Ε.Ε., για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών της με τον αραβικό κόσμο, αλλά και έναντι μίας πιθανής ενεργειακής κρίσης ή μίας κρίσης στις τιμές τροφίμων.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε κρίσιμο σταθμό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της ώστε η χώρα να μη βασίζεται σε δάνειες δυνάμεις. «Εμείς δίνουμε τη μάχη, αλλά για όποιο αποτέλεσμα προκύψει πορευόμαστε χωρίς φόβο βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες. Δεν χρειάζεται ούτε υπερβολική αισιοδοξία ούτε μοιρολατρία, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και μίλησε και πάλι για καταστροφολογία που αναπαράγεται στη χώρας μας και οδηγεί σε παραίτηση.

«Στηρίζουμε την αμυντική μας βιομηχανία»

Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε καθοριστική την ανάπτυξη εγγενών δυνάμεων και αυτό, τόνισε, συμβαίνει και με την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα, δίνουμε μάχες, διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην ουσία της ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη, υπογραμμίζοντας ότι η αμυντική βιομηχανία πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και να βοηθηθεί η προοπτική του τομέα.

Αφού επεσήμανε ότι μετά τον ΟΣΕ, οι ΕΑΣ και ΕΑΒ είναι οι πιο ελλειμματικές επιχειρήσεις, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για περιορισμό της ζημίας μέσα σε λίγους μόνο μήνες, καθώς και για ολοκληρωμένο σχέδιο για την ασφάλεια εφοδιασμού, μέσω της ανάπτυξης υποδομών υποστήριξης των οπλικών συστημάτων. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στο στόχο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με συμπαραγωγές για την ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων, ενώ όπως είπε, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για το διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την ΕΑΒ.

Ανταπαντώντας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε ότι η Τουρκία δίνει τεράστια σημασία στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (αναφέρθηκε σε τεχνοπάρκο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη) και έκανε λόγο για πικρές αλήθειες: Από την εγχώρια βιομηχανία δεν βγαίνουν μίζες, εξήγησε ο κ. Καρατζαφέρης και κατήγγειλε ότι απόστρατοι στο υπουργείο Αμυνας δεν επέτρεψαν να αναπτυχθεί η αμυντική βιομηχανία της χώρας: «Διάφοροι απόστρατοι που έχουν ζώσει το ΥΠΕΘΑ, πλήρωναν ακόμα και επίορκους αξιωματικούς και κατάφεραν να απαξιώσουν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, για να βγάζουν οι ίδιοι λεφτά. Φτάσαμε στο σημείο η ελληνική αμυντική βιομηχανία να βάζει μέσα το κράτος αντί να το τροφοδοτεί», παρατήρησε.

Από την εγχώρια βιομηχανία δεν βγαίνουν μίζες, εξήγησε ο κ. Καρατζαφέρης και κατήγγειλε ότι απόστρατοι στο υπουργείο Αμυνας δεν επέτρεψαν να αναπτυχθεί η αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Αναφερόμενος τέλος στις εξελίξεις σε Λιβύη, Αίγυπτο και Τυνησία, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα κανόνια έχουν αρχίσει να χτυπούν στη Βόρειο Αφρική» και έκανε λόγο για παιχνίδι με τη φωτιά των Αμερικανών, εκτιμώντας παράλληλα ότι «η πιθανότητα η εξέλιξη να καταλήξει σε ειρήνη σε βάθος χρόνου, είναι περιορισμένη». «Πρέπει -τόνισε- να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, για να ζούμε καλύτερα. Είναι τα ηλίθια παιχνίδια των Αμερικανών, όπως έγινε και με το Σάχη στο Ιράν ... εμείς όμως είμαστε δίπλα στη φωτιά και ο Ερντογάν ετοιμάζεται να αναλάβει το ρόλο του “χωροφύλακα” σε όλη την περιοχή», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης καταλήγοντας: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως παρούσα κ. Πρωθυπουργέ. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι είναι παρούσα όσο θα έπρεπε».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει επικίνδυνη τη θέση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα στις εξελίξεις στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο Πρωθυπουργός εκφράζει τη διάθεση για μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών της Βόρειας Αφρικής. Αυτή η πολιτική, σημειώνει, μπορεί να είναι χρήσιμη για τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, αλλά όχι για το λαό, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή